Skip to main content

C64 1351 Muis

De Commodore 1351 Muis is een muis die is ontworpen voor gebruik met de Commodore 64- en andere 8-bit Commodore-computers. Het werd voornamelijk gebruik met software pakketten zoals GEOS C64 en ook spellen zoals bijvoorbeeld “Operation Wolf” en ook “Arkanoid” en nog een aantal. Hier zijn meer details over de Commodore 1351-muis.

Wat is een 1351 Muis?

De Commodore 1351 muis is een randapparaat dat is ontworpen om de interactie met 8-bit Commodore-computers te verbeteren, met name de Commodore 64. Het is een tweeknopsmuis met een balmechanisme voor het bijhouden van bewegingen en een DE-9-connector om verbinding te maken met de computer.

Idee en ontwerp van de Muis

Het idee voor de Commodore muis kwam voort uit de groeiende behoefte aan een meer geavanceerde invoermethode voor Commodore-computers, vooral voor productiviteitstoepassingen. Het ontwerp en de ontwikkeling werden uitgevoerd door Commodore International en waren gericht op het vergemakkelijken van tekstverwerking, grafisch ontwerp en andere nauwkeurige interacties op deze computers.

Hoe werkt de Commodore Muis?

De werking van de Commodore muis is vergelijkbaar met andere muizen uit die tijd. De bal onderaan de muis rolt over een oppervlak, en de beweging van de bal wordt vertaald naar de beweging van de cursor op het scherm. De twee knoppen op de muis kunnen worden gebruikt om te klikken, slepen en interactie te hebben met elementen op het scherm.

Hoe gebruik je de 1351 Muis?

Om de Muis te gebruiken, moest je deze aansluiten op de DE-9-poort van de compatibele Commodore-computer. Daarnaast was specifieke softwareondersteuning vereist, aangezien niet alle software automatisch de muis herkende. Software die de muis ondersteunde, stelde gebruikers in staat om de cursor te verplaatsen, items te selecteren en acties uit te voeren door op de muisknoppen te klikken. De muis was vooral handig voor productiviteitstoepassingen zoals tekstverwerking en grafische programma’s.

Technische specificaties van de 1351-muis

  • Type: Optomechanische muis (balmechanisme)
  • Aantal knoppen: Twee (links en rechts)
  • Aansluiting: DE-9-connector (ook bekend als 9-pins D-sub)
  • Compatibiliteit: Commodore 64 en andere 8-bit Commodore-computers met de juiste softwareondersteuning
  • Resolutie: Beperkt vanwege de technische beperkingen van de tijd, meestal lager dan moderne muizen

Conclusie

Deze Commodore Muis was al vrij vroeg geïntroduceerd door Commodore. Al gauw werd hij opgenomen in het aanschaf pakket van mensen die graag GEOS wilde gaan gebruiken. Houd er wel rekening mee dat de Commodore 1351 Muis een klassiek randapparaat is. Hett wordt voornamelijk geassocieerd met vintage computing. Hoewel het nog steeds kan werken met geschikte hardware en software, wordt het niet meer op grote schaal gebruikt. Bij sommige C64 games is de muis juist een handige tool.

Lees meer over:

"Are you keeping up with the Commodore? Because the Commodore is keeping up with you."