Skip to main content

C64 Hardware Emulator

Een C64-hardware-emulator is een apparaat dat is ontworpen om de functionaliteit van de originele Commodore 64 (C64) computer na te bootsen op moderne hardware. In tegenstelling tot C64-software-emulators, die de werking van C64-software op moderne computers mogelijk maken, emuleren C64-hardware-emulators de interne hardware van de C64, waardoor moderne computers C64-software kunnen draaien zoals ze dat zouden doen op een echte C64. Hieronder vind je alle informatie over C64-hardware-emulators:

Wat is een C64 Hardware Emulator?

Een C64-hardware-emulator is een fysiek apparaat of een stuk software dat de interne componenten van een Commodore 64 emuleert. Dit omvat de Central Processing Unit (CPU), grafische chip (VIC-II), geluidschip (SID), en andere hardwarecomponenten die deel uitmaken van de C64.

Hoe Werkt een C64 Hardware Emulator?

Een C64-hardware-emulator werkt door de werking van de originele C64-hardwarecomponenten na te bootsen. Dit omvat het emuleren van de instructies die de CPU van de C64 uitvoert. Maar ook het simuleren van de grafische en geluidsweergave. Tevens biedt het ook ondersteuning voor invoer van toetsenbord en joystick.

Soorten Hardware Emulators

  1. FPGA-gebaseerde Emulators: Sommige C64-hardware-emulators zijn gebaseerd op Field-Programmable Gate Arrays (FPGA’s). Deze zijn programmeerbaar om de functies van C64-hardware nauwkeurig na te kunnen bootsen. Deze FPGA-gebaseerde emulators kunnen worden geïmplementeerd op speciale hardware kaarten of zelfs als software op een FPGA-platform.
  2. Emulator Software met Cartridges: Er zijn software-emulators beschikbaar die compatibel zijn met C64-cartridges. Deze emulators laten gebruikers C64-cartridges afspelen op moderne computers door de interne werking van de cartridge na te bootsen.
  3. Standalone Hardware Emulators: Er zijn ook standalone hardware-emulators beschikbaar. Deze zijn ontworpen om eruit te zien en te functioneren als een echte C64-computer. Maar in feite gebruiken ze moderne hardware om de C64-ervaring na te bootsen.

Waarom een Hardware Emulator?

Men gebruikt een C64-hardware-emulators om verschillende redenen:

  • Behoud van Retro-Computing: Ze stellen gebruikers in staat om C64-software en games te ervaren zonder zich zorgen te hoeven maken over de slijtage van het originele hardware.
  • Gemak van Opslag: C64-hardware-emulators kunnen vaak grote bibliotheken van C64-software opslaan op moderne opslagmedia zoals SD-kaarten of USB-stations.
  • Verbeterde Grafische en Geluidskwaliteit: Sommige C64-hardware-emulators bieden opties voor verbeterde grafische en geluidskwaliteit op moderne beeldschermen en luidsprekers.

Over het algemeen helpen hardware emulators de retrocomputing-gemeenschap om de C64-cultuur en -erfgoed levend te houden. Men geniet nog steeds van de rijke bibliotheek van C64 software maar dan op moderne hardware. Download hier games en software.

Hieronder staan een aantal meest bekende hardware emulators.

Ultimate 64 Elite

De meest bekende hardware emulator voor de Commodore 64 is de Ultimate 64 Elite. De Ultimate 64 is een moderne hardware-oplossing voor de Commodore 64. Het is ontworpen om de functionaliteit van de originele C64 uit te breiden en te verbeteren. Het is een FPGA (Field-Programmable Gate Array) -gebaseerd bord dat verschillende functies en verbeteringen biedt voor liefhebbers van de Commodore 64 en retrocomputing-fans.

Lees hier alles over op de Ultimate 64 pagina. Ook Firmware!

1541 Ultimate II+

De Ultimate II+ is een uitgebreide uitbreidingskaart en opslagoplossing voor de Commodore 64 en andere retrocomputers. Het is ontworpen om de functionaliteit van de Commodore 64 uit te breiden en moderne gemakken toe te voegen. Daardoor kunnen gebruikers een geavanceerdere en flexibelere ervaring krijgen. De kaart past in het cartridge slot en transformeert zich naar een Floppy Diskdrive of Tapedrive. Via de USB poorten kan een USB flashdrive worden aangesloten. Bestanden zoals: .D64 .T64 .PRG .SID etc. kunnen hierop worden afgespeeld.

Lees hier alles over op de 1541 Ultimate II+ pagina. Ook Firmware!

EVO64

De EVOC64 is een modern herontwerp van het originele C64 moederbord uitgerust met de nieuwste technologie. Er zijn best veel verschillen te vinden als je dit moederbord gaat vergelijken met andere moderne PCB’s. Het moederboard is ontwikkeld door Retrospective. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in retrocomputing hardware van een hoger level.

Lees hier alles over op de EVO64 pagina. Ook Firmware!

C64 Reloaded MK2

De C64 Reloaded MK2 is een modern herontwerp, of een zogenaamde “reloaded” versie, van de legendarische Commodore 64 (C64) computer uit de jaren 80. Het moederboard is ontwikkeld door Individual Computers. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in retrocomputing-hardware. Hier zijn enkele belangrijke kenmerken en informatie over de C64 MK2:

Lees hier alles over op de C64 Reloaded MK2 pagina. Ook Firmware!

SD2IEC Reader

De SD2IEC is een populair apparaat voor Commodore 8-bit computers. Er zijn verschillende varianten en modellen beschikbaar. Vaak met kleine verschillen in functies en ontwerp. Hier zijn enkele van de meest opmerkelijke versies van de SD2IEC:

  1. SD2IEC V1/V2: Dit zijn de vroege versies van de SD2IEC en bieden basisfunctionaliteit voor het laden van diskette-images vanaf een SD-kaart naar een Commodore 8-bit computer zoals een Commodore 64 (C64). Ze hebben meestal een eenvoudig LCD-scherm voor het selecteren van diskette-images en een paar knoppen voor navigatie.

Lees hier alles over op de SD2IEC Reader. Ook Firmware!

THEC64

THEC64, ook bekend als TheC64 Mini en TheC64 Maxi, is een reeks retro game consoles die zijn ontworpen om de klassieke ervaring van de Commodore 64 (C64) te leveren op moderne televisies en computerschermen.

Lees hier alles wat je moet weten over THEC64 Mini en Maxi. Ook Firmware!

MEGA65 Computer

De Mega65 is een moderne interpretatie van de Commodore 65. De C65 is een computer die oorspronkelijk in de late jaren ’80 door Commodore werd ontwikkeld. Het zou dé opvolger van de Commodore 64 (C64) zijn, maar is nooit officieel uitgebracht.

Lees hier verder over de MEGA65 Computer. Ook Firmware, Games en updates!

Evercade EXP

De Evercade is een handheld retro-gamingconsole die is ontworpen om klassieke videogames van verschillende oude spelconsoles en arcades te spelen. Het biedt een draagbare en toegankelijke manier om nostalgische games uit de jaren 80 en 90 te ervaren.

Lees hier alles wat je moet weten over de Evercade EXP Ook Firmware!

"Are you keeping up with the Commodore? Because the Commodore is keeping up with you."