Skip to main content

Commodore 64 Emulator

Een Commodore 64-emulator kan zowel in hardware- als in softwarevorm bestaan. Lees hieronder een korte uitleg van beide emulators. Hoe werken ze en hoe te gebruiken. Welke emulator past bij jouw project?

Voor een volledige uitleg over diverse soorten, klik dan hieronder op:

C64 Hardware Emulator

Een hardware Commodore 64-emulator is een fysiek apparaat dat is ontworpen om de functionaliteit van een originele Commodore 64 (C64) computer te emuleren op moderne hardware. Het bootst de interne componenten van de C64 na en stelt gebruikers in staat om C64-software en -games uit te voeren zonder een fysieke C64-computer te gebruiken. Bij sommige emulators wordt de gehele C64 geëmuleerd. Bij andere emulators wordt bijvoorbeeld alleen de 1541 Floppy Disk Drive geëmuleerd.

De meest bekende Hardware Emulators zijn:

Belangrijke Punten

Wat Doet een Hardware C64-emulator?

 • Het biedt dezelfde functionaliteit als een originele C64-computer, inclusief de mogelijkheid om C64-software en -games uit te voeren.
 • Het bevat meestal poorten en aansluitingen die compatibel zijn met originele C64-hardware, zoals joystickpoorten en een cartridgepoort.
 • Het kan verbinding maken met moderne beeldschermen en andere randapparatuur via moderne aansluitingen zoals HDMI.
 • Een mooie behuizing voor je hardware PCB is een Commodore Brixty Four. Een exacte kopie van een Breadbin case maar dan van Lego!

Hoe Werkt een Hardware C64-emulator?

Een hardware C64-emulator werkt door de interne componenten van een originele C64-computer, zoals de CPU, grafische chip (VIC-II), geluidschip (SID) en andere hardwarecomponenten, na te bootsen. Het laadt C64-software vanuit digitale bronnen en voert deze uit op moderne hardware die is ingebed in het emulatieapparaat.

Voor Wie is een Hardware C64-emulator?

Een hardware C64-emulator is bedoeld voor een breed publiek. Bijvoorbeeld voor:

 • Retrogame-liefhebbers: Mensen die nostalgische herinneringen hebben aan de Commodore 64 en oude C64-games willen spelen met moderne connectiviteit en beeldkwaliteit.
 • Verzamelaars: Retrocomputing-enthousiastelingen die waarde hechten aan de authentieke C64-ervaring en functionaliteit zonder het gebruik van verouderde hardware.

Zoek hier jouw ideale hardware emulator op de C64 Hardware Emulator pagina.

C64 Hardware Emulator

C64 Software Emulator

Een software Commodore 64-emulator is een programma of applicatie die is ontworpen om de interne werking van een originele Commodore 64-computer te emuleren op moderne computers en besturingssystemen.

 • De meest bekende is VICE.

Belangrijke Aspecten

Wat Doet een Software C64-emulator?

 • Het maakt het mogelijk om C64-software en -games uit te voeren op moderne computers, zoals pc’s, Macs of andere platforms.
 • Het bootst de C64-hardware na, inclusief de CPU, VIC-II en SID-chip, om de C64-software correct te laten werken.
 • Het biedt vaak extra functies zoals het opslaan van gamestates, versneld afspelen en het gebruik van moderne randapparatuur als invoer.

Hoe Werkt een Software C64-emulator?

Een software C64-emulator werkt door de instructies en gegevens in C64-software te interpreteren en deze om te zetten in acties en uitvoer die begrijpelijk zijn voor de moderne computerhardware. Het emuleert de C64-hardware op softwarematige wijze, zodat C64-software kan draaien op moderne platforms.

Voor Wie is een Software C64-emulator?

Een software C64-emulator is geschikt voor verschillende doelgroepen. Bijvoorbeeld voor:

 • Retrogame-liefhebbers: Mensen die oude C64-games willen spelen op moderne computers.
 • Ontwikkelaars: Softwareontwikkelaars die C64-software willen maken, testen en debuggen op hun moderne computers.
 • Educatieve Doeleinden: Leerlingen en studenten die geïnteresseerd zijn in computergeschiedenis en willen begrijpen hoe computers zoals de C64 werkten.

Zoek hier jouw ideale software emulator op de C64 Software Emulator pagina.

Vice C64 Screenshot

In het algemeen bieden zowel hardware- als software C64-emulators een geweldige manier om de rijke geschiedenis en cultuur van de Commodore 64 te ervaren en te behouden op moderne platforms. Ze zijn bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in retrocomputing of het spelen van klassieke C64 retro games.

Lees meer over:

"Are you keeping up with the Commodore? Because the Commodore is keeping up with you."