Skip to main content

SD2IEC Reader

De SD2IEC is een populaire hardware-oplossing voor retrocomputing-enthousiasten die Commodore 8-bit homecomputers, zoals de Commodore 64 (C64), willen voorzien van moderne opslag- en laadmogelijkheden. Hier vind je alles wat je moet weten over de SD2IEC:

Koop Hier Commodore Artikelen

Wat is een SD2IEC?

De SD2IEC is een apparaat dat is ontworpen om te fungeren als een diskettestation voor Commodore 8-bit computers. Het maakt gebruik van een SD-kaart om diskette-images op te slaan en te lezen, waardoor gebruikers Commodore-software en -spellen kunnen laden zonder daadwerkelijke diskettes te gebruiken. De naam “SD2IEC” staat voor “Secure Digital to Interface Expander Cartridge.”

Hoe Werkt Het

Het apparaatje is ontworpen om eenvoudig aan te sluiten op de cartridge- of diskettepoort van een Commodore 8-bit computer. Het heeft een SD-kaartsleuf waarin je een SD-kaart plaatst met daarop diskette-images van C64-software. Via de interface communiceert de SD2IEC met de computer en presenteert de software op de SD-kaart als virtuele diskettes. Gebruikers kunnen software selecteren vanaf het virtuele diskette-menu en het laden zoals ze dat zouden doen met een fysieke diskette.

Idee en Ontwerp

Het idee achter de SD2IEC en soortgelijke apparaten zoals de uIEC/SD en de 1541 Ultimate komt voort uit de behoefte om de beschikbaarheid van werkende diskettestations voor retrocomputers te vergroten. De originele diskettestations uit de jaren 80 zijn vaak niet langer betrouwbaar, en het vinden van werkende diskettes is een uitdaging geworden. Deze moderne oplossingen zijn ontworpen om deze problemen aan te pakken en de retro-ervaring te verbeteren.

Hoe te Gebruiken

Het gebruik van een SD2IEC is over het algemeen vrij eenvoudig:

  1. Plaats een SD-kaart met de juiste diskette-images in het apparaat.
  2. Sluit de Reader aan op de cartridge- of diskettepoort van je Commodore 8-bit computer.
  3. Start je computer op en gebruik de software op de SD-kaart zoals je dat zou doen met een fysieke diskette. Vaak kun je met eenvoudige commando’s de software selecteren en laden.
  4. Het menu van de reader geeft je de mogelijkheid om te bladeren door de beschikbare diskette-images en de gewenste software te kiezen.

Over het algemeen vereist de SD2IEC geen speciale stuurprogramma’s of ingewikkelde installatie. Het is ontworpen om naadloos te integreren met Commodore 8-bit computers en biedt een handige en betrouwbare manier om software en games te laden.

Firmware

Af en toe wordt de software voor deze reader geüpdatet en wordt ook de firmware aangepast. Wil je op de hoogte blijven en wil je de nieuwste versies bekijken? Dan kun je het hieronder downloaden.

Verschillende SD2IEC Modellen

De SD2IEC is een populair apparaat voor Commodore 8-bit computers, en er zijn verschillende varianten en modellen beschikbaar, vaak met kleine verschillen in functies en ontwerp. Hier zijn enkele van de meest opmerkelijke versies van de SD2IEC:

SD2IEC V1/V2

Dit zijn de vroege versies van de SD2IEC en bieden basisfunctionaliteit voor het laden van diskette-images vanaf een SD-kaart naar een Commodore 8-bit computer. Ze hebben meestal een eenvoudig LCD-scherm voor het selecteren van diskette-images en een paar knoppen voor navigatie. Inmiddels is versie SD2IEC-V5 al op de markt met een nieuw firmware voor V5.

SD2IEC Ultimate

De SD2IEC Ultimate is een geavanceerdere versie van het eerdere model met extra functies, zoals meerdere opslagbanken, een ingebouwde RTC (Real-Time Clock), en ondersteuning voor meerdere bestandsformaten. Het heeft vaak een verbeterd ontwerp en een betere gebruikersinterface.

SD2IEC Nano

Deze versie is kleiner van formaat en heeft vaak geen LCD-scherm. In plaats daarvan wordt de status weergegeven door middel van LED-indicatoren. De Nano is ontworpen om compact en draagbaar te zijn. Vandaar ook de naam Nano.

SD2IEC 1541 Emulator

Sommige varianten zijn ontworpen om de functionaliteit van een origineel 1541 diskettestation te emuleren. Hiermee kun je software laden die specifiek is geschreven voor de 1541-drive. Vaak zijn het .D64 of .D81 bestanden die je hiervoor kunt gebruiken om te laden.

DIY SD2IEC Kits

Er zijn DIY (doe-het-zelf) kits beschikbaar waarmee enthousiastelingen hun eigen SD Reader kunnen bouwen. Deze kits bevatten meestal alle benodigde onderdelen en instructies voor de montage. 

SD2IEC Clones

Vanwege de populariteit van de SD2IEC zijn er verschillende klonen en alternatieve versies beschikbaar, sommige met kleine wijzigingen in ontwerp en functies.

Het specifieke model dat je kiest, kan afhangen van je behoeften en voorkeuren. Als je gewoon basisfunctionaliteit wilt om software te laden, is een eenvoudige SD To IEC voldoende. Als je meer geavanceerde functies wilt, zoals RTC-ondersteuning en meerdere opslagbanken, dan is een SD2IEC Ultimate misschien geschikter. Het is belangrijk om de compatibiliteit van het gekozen model te controleren met je specifieke Commodore 8-bit computermodel, aangezien er enkele variaties zijn tussen de verschillende modellen.

C64 Brixty Drive

Er zijn verschillende soorten behuizingen te vinden voor deze reader. Maar de meest opmerkelijke is het ontwerp van Christian Simpson aka Perifractic. Christian heeft een behuizing gemaakt van Lego nadat hij eerst een fraaie behuizing had gemaakt voor de Commodore 64 zelf genaamd, Commodore Brixty Four.

Wil je ook zo’n mooie behuizing maken zoals de Brixty drive, kijk dan op Perifractic Brixty Drive.

Conclusie

De SD2IEC heeft de retrocomputing-gemeenschap geholpen om de levensduur van klassieke Commodore 8-bit computers te verlengen en de toegang tot een schat aan software en games te vergemakkelijken. Het is een waardevol accessoire voor liefhebbers van retrocomputing.

Lees meer over:

"Are you keeping up with the Commodore? Because the Commodore is keeping up with you."