Skip to main content

Martin Galway

Over Martin Galway

Martin Galway is een Britse muzikant en componist. Hij is vooral bekend vanwege zijn bijdragen aan de muziek voor videogames. En met name voor de Commodore 64 en de ZX Spectrum. Martin werd geboren op 3 januari 1966 en groeide op in Londen, Engeland.

Galway wordt beschouwd als een van de meest getalenteerde en invloedrijke componisten uit het tijdperk van de 8-bit computers. Zijn werk op de Commodore 64 wordt vaak geprezen vanwege zijn melodische kwaliteit, technische innovatie en emotionele impact.

Hier zijn enkele hoogtepunten van zijn carrière:

Carrière van Martin Galway

Galway was de eerste muzikant die gesamplede geluiden op de Commodore publiceerde. Dat deed hij voor het thema voor de game ‘Arkanoid-conversie‘. In 1990 werkte hij als Audio Director bij Origin Systems en vanaf 1991 bij Digital Anvil.

Galway’s meest recente functie was als Audio Director bij Cloud Imperium Games. Hij werkte mee aan hun aankomende pc-game ‘Star Citizen’. Deze game wordt ontwikkeld door Chris Roberts, bekend van Wing Commander.

Galway’s Bekendste Werk

Enkele van de bekendste stukken die Martin Galway heeft gecomponeerd voor de Commodore 64 zijn onder meer:

Rambo

  • Rambo First Blood Part II: Galway’s interpretatie van de “Rambo” -muziek op de Commodore 64 is opmerkelijk vanwege zijn vermogen om een ​​intens en opwindend geluid te creëren met de beperkte geluidsmogelijkheden van de C64-hardware. Hij maakte gebruik van de karakteristieke klanken van de SID-chip van de C64 om een ​​opzwepende en meeslepende soundtrack te creëren die de speler echt in de actie trekt.

Lees hier meer over Rambo First Blood Part II

Green Beret

  • Green Beret: De muziek die Martin Galway heeft gecomponeerd voor “Green Beret” op de Commodore 64 is een ander opmerkelijk voorbeeld van zijn talent en vakmanschap als componist binnen de beperkingen van de C64-hardware. Het openingsnummer van “Green Beret”, dat de titeltrack is, begint met een krachtige en dramatische melodie die de toon zet voor het intense gevecht dat de speler te wachten staat.

Lees hier meer over Green Beret

Yie Ar Kung-Fu

  • Yie Ar Kung-Fu: De muziek die Martin Galway heeft gecomponeerd voor “Yie Ar Kung-Fu” op de Commodore 64 is een ander opmerkelijk voorbeeld van zijn talent als componist binnen de beperkingen van de C64-hardware. “Yie Ar Kung-Fu” is een vechtspel waarin de speler verschillende vijanden moet verslaan met verschillende vechtstijlen. De muziek die Galway voor dit spel heeft gemaakt, draagt bij aan de sfeer en de spanning van de gevechten.

Ocean Loader

De “Ocean Loader” is een term die wordt gebruikt om een serie laadnummers te beschrijven die Martin Galway componeerde voor Ocean Software. Ocean Software is een bekende software-uitgever in het Verenigd Koninkrijk. Deze laadnummers werden gebruikt om gegevens van cassettes of diskettes naar het geheugen van de Commodore 64 te laden voordat een game werd gestart.

Beluister hier alle Ocean Loaders

Het meest bekende en iconische voorbeeld van de “Ocean Loader” is waarschijnlijk de “Ocean Loader 2”. Deze werd gebruikt voor games die werden uitgebracht door Ocean Software in de late jaren 80 en begin jaren 90. Het was een kenmerkend geluid dat veel gamers associëren met het laden van Ocean-games op de Commodore 64.

De “Ocean Loader” werd gecreëerd door Martin Galway. Het staat bekend om zijn aanstekelijke en opzwepende melodieën die werden gespeeld tijdens het laden van de games. Het was niet alleen functioneel, maar ook een artistieke toevoeging aan het laadproces van de games. De loader werd door veel spelers gewaardeerd vanwege de hoge kwaliteit van de muziek.

De “Ocean Loader” is een van de meest iconische muziekstukken op de Commodore 64 en heeft bijgedragen aan de populariteit van Martin Galway. Dit maakt hem als een van de meest gerespecteerde componisten binnen de C64-gemeenschap.

Fastloaders

FastLoaders is een rockgroep wat zich richt op oa Commodore 64 themes van bekende spellen. Op één van hun albums C64 Rocks staat oa ook de wel bekende Rambo Ocean Loader.

Je kunt het hier beluisteren (Aanrader!)

Ook Bekend

  • “Wizball”: De muziek van “Wizball” staat bekend om zijn meeslepende melodieën en levendige arrangementen. Het is een van de meest iconische soundtracks voor de C64.
  • “Comic Bakery”: Een vrolijk en opgewekt deuntje dat veel gamers zich herinneren vanwege zijn aanstekelijke melodie.
  • “Arkanoid”: Galway’s interpretatie van de muziek voor “Arkanoid” is levendig en energiek, en past perfect bij de snelle actie van het spel.

Componeer Proces

Martin Galway componeerde muziek voor de Commodore 64 met behulp van muzieksoftware en de mogelijkheden van de SID-chip. Deze Chip zorgde voor de geluidsproductie op de C64.

Hieronder is een algemeen overzicht van hoe hij te werk ging:

Assembler-programmering

Galway zou assembler-programmeertalen hebben gebruikt om zijn muziekcode te schrijven. Deze code zou direct worden omgezet in machinetaal die de geluidschip van de C64 begrijpt.

Compositie

Voordat hij begon met programmeren, zou Galway zijn composities op traditionele manieren hebben uitgewerkt. Dat deed hij op papier of op een muzikaal instrument zoals een keyboard. Hij zou de melodieën, harmonieën en ritmes bedenken die hij wilde gebruiken in zijn stukken.

Coderen

Vervolgens zou Galway zijn composities omzetten in instructies die de SID-chip van de Commodore 64 begrijpt. Dit omvatte het specificeren van de toonhoogte, het volume, de golfvormen en de timing van elke noot.

Optimalisatie

Aangezien de Commodore 64 beperkte geheugen- en rekenkracht had, moest Galway zijn code vaak optimaliseren. Dit zorgde ervoor dat de muziek soepel kon worden afgespeeld zonder het systeem te overbelasten.

Testen en aanpassen

Nadat hij zijn muziekcode had geschreven, zou Galway zijn composities testen op een Commodore 64. Deze test zorgde ervoor dat ze goed klonken en correct werden afgespeeld. Hij zou indien nodig aanpassingen maken aan de code om eventuele problemen op te lossen of de muziek te verbeteren.

Door deze stappen te volgen, kon Martin Galway muziekstukken maken die de beperkingen van de Commodore 64 hardware overstegen. Zijn muziek wordt nog steeds gewaardeerd vanwege hun technische en artistieke kwaliteit.

Martin Galway

Martin Galway staat het meest bekend om zijn vermogen om de beperkingen van de Commodore 64 hardware te overstijgen. Hij produceerde muziekstukken die zowel technisch indrukwekkend als esthetisch aantrekkelijk zijn. Zijn composities hebben een blijvende invloed gehad op de wereld van de gamemuziek. Het wordt nog steeds zeer gewaardeerd door fans van retrogames en chiptune-muziek.

Lees meer over:

"Are you keeping up with the Commodore? Because the Commodore is keeping up with you."