Skip to main content

Atari 7800

De Atari 7800 is een home video game console uitgebracht door Atari in 1986. Het was de opvolger van de Atari 5200. Het systeem was ontworpen om te concurreren met andere populaire consoles uit die tijd, zoals de NES van Nintendo.

Hier vind je alles wat je moet weten over Atari 7800:

Was het een Flop?

De Atari 7800 was het slachtoffer van slechte timing en slecht management. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat het in 1984 zou verschijnen. Maar de recente crash in 1983 van de videogame speelde een grote rol. Maar ook de verkoop van Atari aan Jack Tramiel’s Tramel Technology Ltd. ervoor zorgden dat de beoogde lanceerdatum niet werd gehaald.

Daar kwam nog eens bij dat de NES en de Sega beide de Atari 7800 aan de kant schoven wat betreft prestaties en graphics. En met zo’n kleine gamebibliotheek en verouderde beelden kwam de 7800 niet alleen te laat op het feest, maar kon hij eenvoudigweg niet concurreren.

Wat is een Atari 7800?

De Atari 7800 was een 3e generatie spelconsole die bedoeld was om een breed scala aan spellen af te spelen. Het heeft wat verbeterde prestaties en grafische mogelijkheden in vergelijking met eerdere Atari-modellen zoals de A2600 en A5200.

Hoe Werkt de Atari 7800?

De Atari 7800 werkt op dezelfde manier als zijn voorgangers. Je plaatste een cartridge in de console. Verbind deze met de tv en speel de games met de bijgeleverde controllers.

Idee en Ontwerp

Het idee achter de Atari 7800 was om een console te maken die de tekortkomingen van de eerdere systemen, zoals de 5200, zou overtreffen. Het was bedoeld om een brede bibliotheek van games te ondersteunen. Maar ook een meer betrouwbare, krachtigere en kosteneffectieve console te zijn.

Controllers voor de A7800

De Atari 7800 werd geleverd met joysticks en pads vergelijkbaar met de voorgaande Atari-consoles. Er waren echter plannen voor andere controllers die nooit zijn uitgebracht, zoals een draadloze controller.

Technische Specificaties

  • CPU: 6502C (8-bit)
  • RAM: 4 KB
  • Grafische uitvoer: 320 x 200 pixels, 256 kleuren (maar meestal beperkt tot 25 kleuren op het scherm)
  • Geluidsoutput: 4 kanalen

Atari 7800 Emulators

Deze emulators bieden de mogelijkheid om oude Atari 7800-games te spelen op moderne computers en soms op andere platforms. Vaak worden deze emulators nog gebruikt voor bijvoorbeeld Arcadekast projecten. Er is niet veel keus aan emulators voor de A7800. Maar de beste en meest gebruiksvriendelijke emulator is RetroArch. Deze software emulator ondersteund meerdere consoles. Wil je deze emulator eens proberen?

Conclusie

De Atari 7800 was een verbetering ten opzichte van eerdere Atari-systemen. Het werd goed ontvangen vanwege de compatibiliteit met de eerdere Atari 2600-games. Hoewel het niet de populariteit van concurrenten zoals de NES kon evenaren, wordt het nog steeds herinnerd als een belangrijke stap in de geschiedenis van gaming. Deze Atari console blijft een geliefd systeem onder verzamelaars en fans van retro gaming.

Lees meer over:

"Are you keeping up with the Commodore? Because the Commodore is keeping up with you."