Skip to main content

Atari 5200

De Atari 5200 is een home video game console die in 1982 werd uitgebracht als de opvolger van de enorm populaire Atari 2600. Het was bedoeld om geavanceerdere graphics en prestaties te leveren dan zijn voorganger.

Hier vind je alles wat je moet weten over Atari 5200:

Was het een Flop?

Veel mensen beschouwen dit model als een flop van Atari. Het gaf niet de boost die ze eigenlijk hadden gehoopt. Dit kwam voornamelijk door gebrek aan nieuwe games. Dat was gedeeltelijk te wijten aan een groot gebrek aan financiering voor de ontwikkeling en marketing van nieuwe spellen. Terwijl Atari maar nieuwe games voor de voorganger (A2600) bleef ontwikkelen. Veel van de games voor de 5200 verschenen eenvoudigweg als bijgewerkte versies van 2600 titels. Dit resulteerde uiteindelijk in een lage omzet omdat de consument er gewoonweg geen interesse in had.

Wat is een Atari 5200?

De Atari 5200 was een 2e generatie spelconsole die was ontworpen om te concurreren met systemen zoals de ColecoVision en Intellivision. Het was bedoeld om een bredere variëteit aan games en geavanceerdere graphics te bieden. En het bekende plug and play gemakt van kabels en cartridges hebben ze bij dit model aangehouden.

Hoe werkt de Atari 5200?

De Atari 5200 werkt op dezelfde manier als zijn voorganger. Je plaatste een cartridge in de console. Verbind deze met de tv en speel de games met de bijgeleverde controllers.

Idee en Ontwerp

Het idee voor de Atari 5200 kwam voort uit de wens om een geavanceerder systeem te produceren dan zijn voorganger. Het moest beter in staat zijn om geavanceerde games te draaien, zowel beeld als geluid. Het ontwerp was gericht op het verbeteren van graphics en prestaties ten opzichte van de Atari 2600. Het was best nog wel een uitdaging aangezien het grote succes van zijn voorganger.

Controllers voor de A5200

De Atari 5200 werd geleverd met een controller die een uniek ontwerp had. Deze controllers hadden een analoge joystick, numerieke toetsen en een start/pauze-knop. Helaas hadden ze veel problemen met duurzaamheid en betrouwbaarheid. Dit resulteerde ook in het tegenvallen van de verkoopcijfers voor deze console.

Technische Specificaties

  • CPU: 1.79 MHz MOS 6502C
  • RAM: 16 KB
  • Grafische uitvoer: 320 x 192 pixels, 256 kleuren (hoewel meestal beperkt tot 4 kleuren per lijn)
  • Geluidsoutput: 4 kanalen

Atari 5200 Emulators

Enkele van de emulators die Atari 5200-games ondersteunen zijn Atari800, Kat5200 en Altirra. Deze emulators bieden de mogelijkheid om oude Atari 5200-games te spelen op moderne computers en soms op andere platforms. Vaak worden deze emulators nog gebruikt voor bijvoorbeeld Arcadekast projecten.

Conclusie

De Atari 5200 was een ambitieuze poging van Atari om hun positie in de markt te behouden en te verbeteren. Maar het systeem werd geplaagd door problemen met de controllers en de beperkte bibliotheek van echt unieke en aantrekkelijke games. Uiteindelijk werd het geen enorm succes en werd het overschaduwd door concurrenten en het gebrek aan ondersteuning van ontwikkelaars.

Lees meer over:

"Are you keeping up with the Commodore? Because the Commodore is keeping up with you."