Skip to main content

Commodore Logo

Het Commodore logo is een iconisch en herkenbaar embleem dat synoniem is geworden met het merk Commodore. Door de jaren heen heeft het logo verschillende variaties ondergaan, Maar de meest bekende versie is toch wel het gestileerde zeilbootlogo dat sterk wordt geassocieerd met de Commodore 64.

Ontwerp van het Commodore Logo

Het oorspronkelijke ontwerp van het logo werd gemaakt in de jaren 1960. Het bestond uit een simplistische, blauwe afbeelding van een zeilboot met drie zeilen. Dit ontwerp werd gebruikt als het officiële logo van Commodore International, dat destijds een fabrikant was van rekenmachines.

Het Zeilbootlogo van de Commodore 64

Het meest bekende logo van Commodore is het zeilbootlogo dat verscheen op de behuizing van de Commodore 64, die in 1982 werd uitgebracht. Dit logo was een gestileerde versie van het oorspronkelijke zeilbootlogo en kenmerkte zich door een slanker en moderner ontwerp. Het bestond uit vier gekleurde vlakken die de zeilen van de boot voorstelden, met het woord “Commodore” eronder in een kenmerkend lettertype. Dit logo is ontworpen door Chris Yaneff uit Canada.

Ontwerper en Betekenis

Het logo van de Commodore 64 werd ontworpen door de grafisch ontwerper Roger B. Kennedy. Hij creëerde het zeilbootlogo om een frisse en moderne uitstraling te geven aan de nieuwe Commodore 64-computer. Het moest zich namelijk onderscheiden van eerdere modellen die al op de markt waren.

De keuze voor een zeilbootlogo werd gedeeltelijk geïnspireerd door de naam van het bedrijf, “Commodore”. Dit verwijst namelijk naar een marine-officierstitel. Het logo van de zeilboot symboliseerde de snelheid, het avontuur en de mogelijkheid om nieuwe horizonten te verkennen. Een analogie voor de opkomst van de Commodore 64 als een vooruitstrevende en baanbrekende homecomputer.

Evolutie van het Logo

Na de lancering van de Commodore 64 werd het zeilbootlogo een van de meest herkenbare merkidentiteiten van Commodore. Het werd vervolgens aangepast voor andere producten van het merk. In de loop der jaren heeft het logo enkele kleine veranderingen ondergaan, maar het behield altijd de essentie van de gestileerde zeilboot.

Het logo van Commodore is een blijvend symbool geworden dat de rijke geschiedenis van het merk en de impact van de Commodore 64 op de computerwereld vertegenwoordigt. Het blijft een geliefd en herkenbaar embleem voor retrocomputing-enthousiastelingen en herinnert ons aan de gouden tijd van de homecomputers. Lees hier meer over de geschiedenis van de Commodore 64.

Commodore Logo Kleur  Commodore Logo Chris Yaneff Commodore Logo

Lees meer over:

"Are you keeping up with the Commodore? Because the Commodore is keeping up with you."