Skip to main content

Game Consoles

Game consoles zijn haast niet meer weg te denken. Vrijwel iedereen kent ze wel of heeft er wel eens op gespeelt. In de jaren 80 en 90 waren er heel veel bekende consoles zoals de Atari, Nintendo, SEGA, Playstation en nog een aantal. Retrogaming is nooit weggeweest. De afgelopen jaren zijn er diverse gameconsoles in een nieuw modern en kleiner jasje gestoken.

Koop hier je Consoles

Wat zijn Game Consoles?

Game consoles zijn speciaal ontworpen hardware toestellen die zijn ontwikkeld voor het spelen van videogames. Ze zijn bedoeld voor gebruik in de huiskamer en bieden een gestandaardiseerde en geoptimaliseerde omgeving voor gamers om verschillende soorten videogames te spelen. Game consoles worden meestal geleverd met hun eigen controllers. Ook hebben ze toegang tot een bibliotheek met games die speciaal zijn gemaakt voor dat specifieke platform.

Hieronder laten we een aantal moderne Retro Mini Consoles zien:

Commodore Amiga a500

The A500 Mini is een compacte retro-gameconsole die is ontwikkeld om klassieke Amiga 500-computergames speelbaar te maken op moderne televisies. De Amiga 500 was een populaire homecomputer die in de late jaren 80 en vroege jaren 90 door Commodore werd geproduceerd. Het stond bekend om zijn geavanceerde grafische en geluidsmogelijkheden. De A500 Mini is ontworpen voor nostalgische gamers die willen genieten van de Amiga 500-spellen uit het verleden zonder de noodzaak van oude hardware.

De A500 Mini is een officieel gelicenseerd product en wordt geproduceerd door Koch Media, in samenwerking met Retro Games Ltd., de makers van THEC64 Mini en THEC64 Maxi, die vergelijkbare retro-computerconsoles zijn voor Commodore 64-spellen. (zie hieronder)

THEC64

TheC64 is een compacte retro-gameconsole die is ontworpen om klassieke Commodore 64 computergames speelbaar te maken op moderne televisies. De Commodore 64, vaak afgekort als C64, was een van de meest populaire homecomputers die in de jaren 80 en vroege jaren 90 werd geproduceerd. De C64 staat voornamelijk bekend om zijn uitgebreide bibliotheek van games en software.

Op C-64.nl hebben wij een uitgebreide pagina gemaakt voor de:

THEC64 Mini en Maxi 

MEGA65 Computer

De Mega65 is een moderne interpretatie van de Commodore 65. De C65 is een computer die oorspronkelijk in de late jaren ’80 door Commodore werd ontwikkeld. Het zou dé opvolger van de Commodore 64 (C64) zijn, maar is nooit officieel uitgebracht.

Op C-64.nl hebben wij een uitgebreide pagina gemaakt voor de:

Ontdek hier de MEGA65 Computer

Atari Flashback

De Atari Flashback is een serie van retro game consoles die zijn ontworpen om klassieke Atari-videogames van vroeger speelbaar te maken op moderne televisies. Deze consoles zijn gemaakt voor nostalgische gamers die willen genieten van de eenvoudige, 2D-spellen van de vroeger.

De Atari Flashback-consoles worden vaak geproduceerd door AtGames en omvatten verschillende modellen met een verscheidenheid aan ingebouwde spellen. Ze zijn meestal voorzien van replica’s van klassieke Atari 2600- en Atari 7800-spellen. Denk daarbij aan titels als “Pong,” “Asteroids,” “Centipede,” “Missile Command,” “Space Invaders,” en “Pac-Man,” en vele andere.

Lees hier alles over de Atari 2600

Nintendo Mini Consoles

Nintendo Mini-consoles zijn compacte retro game consoles die zijn uitgebracht door Nintendo. Hiermee kun je klassieke Nintendo-games afspelen op moderne televisies. Deze consoles zijn ontworpen om nostalgische gamers de kans te geven om iconische games uit het verleden weer te ervaren. Je hoeft dan niet de oudere hardware te bezitten of emulatiesoftware te gebruiken. Twee van de meest populaire Nintendo Mini-consoles zijn:

  • Nintendo Entertainment System (NES) Classic Edition: Deze mini-console, uitgebracht in 2016, is een replica van het originele Nintendo Entertainment System uit de jaren 80.
  • Super Nintendo Entertainment System (SNES) Classic Edition: Deze mini-console, uitgebracht in 2017, is een replica van de Super Nintendo-console. Deze was in de jaren 90 erg populair was.

SEGA Mini Consoles

Sega heeft ook mini-consoles uitgebracht, vergelijkbaar met Nintendo, om klassieke Sega-games speelbaar te maken op moderne televisies. Deze consoles zijn ontworpen voor nostalgische gamers en bieden een verzameling ingebouwde games uit het Sega-tijdperk. Twee van de bekendste Sega Mini-consoles zijn:

  • Sega Genesis Mini / Mega Drive Mini: Deze mini-console, uitgebracht in 2019, is een replica van de populaire Sega Genesis (ook bekend als de Sega Mega Drive in sommige regio’s). De Sega Genesis was een 16-bit gameconsole die in de vroege jaren 90 veel succes had.
  • Sega Game Gear Micro: De Sega Game Gear Micro is een kleinere en unieke mini-console die in 2020 is uitgebracht. Het is een miniatuurversie van de draagbare Sega Game Gear-console, die oorspronkelijk werd uitgebracht in de vroege jaren 90.

Geschiedenis Game Console

De geschiedenis van gameconsoles is een boeiend verhaal dat teruggaat tot de jaren 1950 en 1960. Toen ontstond de ontwikkeling van de allereerste prototypes en commerciële modellen. Hier zijn enkele belangrijke mijlpalen in de geschiedenis van gameconsoles.

We zetten ze hier voor je op een rij:

Pong

Hiernaast zie je een afbeelding van de wel bekende Pong kast. Pong is een tweedimensionale graphics tennisspel. Het is ontworpen door Atari en oorspronkelijk uitgebracht in 1972. Het was één van de eerste arcade-videogames. Pong is gemaakt door Allan Alcorn als een trainingsoefening die hem was toegewezen door Atari medeoprichter Nolan Bushnell. Bushnell baseerde het concept van de game op een elektronisch pingpongspel dat deel uitmaakte van de Magnavox Odyssey. Dat was de eerste videogameconsole voor thuis in 1972. Als reactie daarop klaagde Magnavox Atari later aan wegens patentinbreuk.

Cathode Ray Tube Amusement Device (1947)

Dit wordt vaak beschouwd als het allereerste videospel. Het was een experimenteel elektronisch apparaat dat was gebaseerd op een oscilloscoop. Het werd ontwikkeld door Thomas T. Goldsmith Jr. en Estle Ray Mann. Het spel bestond uit een punt dat op een scherm werd bewogen om doelen te raken.

Tennis for Two (1958)

Dit was een ander vroeg videospel en wordt vaak beschouwd als een van de eerste videogames. Het werd gemaakt door William Higinbotham en gespeeld op een oscilloscoopscherm.

Magnavox Odyssey (1972)

De Magnavox Odyssey wordt beschouwd als de allereerste commerciële gameconsole. Het bood een handvol ingebouwde spellen. Denk aan “Table Tennis,” “Ski,” “Simon Says,” en “Football.” Spelers moesten plastic overlays op hun tv-schermen plaatsen om de graphics te verbeteren.

Atari 2600 (1977)

De Atari 2600, oorspronkelijk bekend als de Atari VCS (Video Computer System), was een baanbrekende gameconsole. Het introduceerde verwisselbare cartridges, waardoor spelers verschillende games konden spelen. Populaire games op de Atari 2600 waren onder andere “Pac-Man,” “Space Invaders,” en “Pong.”

Nintendo Entertainment System (NES) (1983)

De NES wordt vaak gezien als dé console die de videogame-industrie nieuw leven heeft ingeblazen. Enkele van de iconische spellen voor de NES zijn “Super Mario Bros.,” “The Legend of Zelda,” en “Metroid.”

Sega Genesis (1988)

De Sega Genesis, ook bekend als de Mega Drive in sommige regio’s, was populair vanwege spellen als “Sonic the Hedgehog” en “Streets of Rage.”

Sony PlayStation (1994)

De PlayStation bracht 3D-graphics naar de mainstream en introduceerde populaire games. Denk daarbij aan “Final Fantasy VII,” “Metal Gear Solid,” en “Resident Evil.”

Nintendo 64 (1996)

Deze console was bekend om zijn 3D-graphics en iconische spellen zoals “Super Mario 64” en “The Legend of Zelda: Ocarina of Time.”

Dit zijn slechts enkele hoogtepunten in de geschiedenis van gameconsoles. Elk decennium heeft bijgedragen aan de evolutie van gamingtechnologie. Zowel die van de eenvoudige grafische weergaven tot de geavanceerde 3D-werelden en online multiplayergames. De gamingindustrie blijft zich ontwikkelen met nieuwe consoles en games die voortdurend worden uitgebracht.

Conclusie Game Consoles

Game consoles bieden vaak toegang tot exclusieve games die alleen beschikbaar zijn op dat platform, waardoor ze een belangrijk onderdeel zijn van de gamingindustrie. Ze zijn ontworpen voor gebruiksgemak en bieden meestal een gestroomlijnde en intuïtieve gebruikersinterface. Naast gamen kunnen sommige consoles ook multimediafuncties bieden, zoals het afspelen van films en streaming van content.

Lees meer over:

"Are you keeping up with the Commodore? Because the Commodore is keeping up with you."