Skip to main content

Atari Inc.

Atari is een bekend Amerikaans bedrijf dat in de geschiedenis van de video game-industrie een prominente rol heeft gespeeld. Het bedrijf is opgericht door Nolan Bushnell en Ted Dabney en werd in 1972 opgericht. Atari was pionier op het gebied van Arcade games en home consoles en droeg bij aan de popularisering van video games in de jaren 70 en 80.

Maar wat heeft Atari nou met de Commodore 64 te maken? Kijk, in de begin jaren van retrogaming werden ze beide enorm bekend. Atari maakte zelfs spellen voor de C64 onder de naam AtariSoft.

Hier vind je alles wat je moet weten over Atari:

Koop hier Atari Artikelen

Geschiedenis van Atari

 • Atari werd opgericht door Nolan Bushnell en Ted Dabney als Atari, Inc. Het was oorspronkelijk een fabrikant van arcade-games.
 • In 1977 bracht Atari de Atari 2600 (voorheen bekend als de Atari VCS) uit, wat een van de eerste populaire home video game-consoles was.
 • Atari speelde een cruciale rol in de vroege geschiedenis van video games en was verantwoordelijk voor iconische spellen zoals Pong en Breakout.
 • Het bedrijf ging door verschillende eigenaren en uitdagingen, waaronder de video game crash van 1983.

Atari Modellen

Atari heeft verschillende home consoles uitgebracht, de meest bekende consoles zijn de:

Ze hebben ook verschillende arcade-games ontwikkeld en geproduceerd, ook voor de PC. Vandaag de dag is Atari nog steeds actief met het produceren van oude consoles in een nieuw klein jasje. De wel bekende Atari Flashback.

Werking van de Atari

De Atari-consoles zijn ontworpen om video games af te spelen die op cartridges werden geladen. De spellen worden weergegeven op een tv-scherm en worden bestuurd met speciale game controllers. De consoles gebruikten verschillende technologieën, zoals microprocessors en grafische chips, om de games te draaien. In feite is de Atari een Plug and Play console in alle opzichten. Aansluiten op een TV, cartridge erin, aanzetten en spelen maar.

De games varieerden van eenvoudige arcadespellen tot meer complexe titels met verschillende genres, zoals avontuur en sport.

Idee en ontwerp van Atari

Nolan Bushnell, mede-oprichter van Atari, was geïnspireerd door een bezoek aan een arcadespel genaamd “Computer Space” en wilde een eenvoudiger en toegankelijker spel creëren. Dit leidde uiteindelijk tot de ontwikkeling van het iconische spel Pong.

Atari’s ontwerpfilosofie was om spellen te maken die gemakkelijk te begrijpen zijn. Maar vooral heel leuk en simpel om te spelen. Dat leidde tot het succes van spellen zoals Pong en later Asteroids.

AtariSoft

AtariSoft werd in 1981 opgericht door Atari, Inc. Het doel was om software te maken voor verschillende homecomputers, waaronder die van concurrenten. De redenering achter deze zet was om de aanwezigheid van Atari in de softwaremarkt te vergroten. Zo konden ze meer omzet en naamsbekendheid genereren. Er werd zelfs geprogrammeerd voor platforms die niet door Atari werden geproduceerd. Onder andere voor de Commodore 64. Denk hierbij aan de iconische spellen als:

 • Pac-Man – Ms Pac-Man
 • Galaxian
 • Moon Patrol
 • Centipade
 • Dig Dug
 • Gremlins
 • Joust
 • Defender
 • Jungle Hunt
 • Battlezone
 • Robotron

Deze divisie van Atari had een behoorlijke impact. Juist omdat het de aanwezigheid van Atari in de softwaremarkt verder versterkte. Het had een grote bijdrage aan de verspreiding van populaire Atari-games naar een breder publiek op verschillende systemen.

Atari Flashback

De Atari Flashback is een serie van retro gameconsoles die zijn ontworpen om klassieke Atari-videogames van vroeger speelbaar te maken op moderne televisies. Deze consoles zijn gemaakt voor nostalgische gamers die willen genieten van de eenvoudige, 2D-spellen van de vroeger.

De Atari Flashback-consoles worden vaak geproduceerd door AtGames en omvatten verschillende modellen met een verscheidenheid aan ingebouwde spellen. Ze zijn meestal voorzien van replica’s van klassieke Atari 2600- en Atari 7800-spellen. Denk daarbij aan titels als “Pong,” “Asteroids,” “Centipede,” “Missile Command,” “Space Invaders,” en “Pac-Man,” en vele andere.

Eind 2023 (december) zal de nieuwe variant van de Atari 2600 op de markt komen. Deze console zal dan de Atari 2600+ gaan heten. Wil je daar meer over weten?

Kijk dan op: Atari 2600 Plus 

Technische Specificaties

De technische specificaties variëren afhankelijk van het model. Maar hier zijn enkele algemene kenmerken van de Atari 2600. Dit was één van de meest iconische modellen:

 • CPU: MOS 6507 microprocessor
 • RAM: 128 bytes
 • Grafische uitvoer: 160 x 192 pixels, 128 kleuren
 • Geluidsoutput: Mono audio

Emulators voor Atari

Er zijn verschillende emulators beschikbaar voor het spelen van oa Atari games. Je kunt de spellen spelen op verschillende moderne computers en zelfs smartphones. Vaak worden software emulators gebruikt voor zogenaamde “Doe-het-zelf” projecten. Denk daarbij aan Arcadekasten, Arcadebartops, Raspberry Pi projecten en veel meer.

De meest populaire software emulator die je kunt downloaden is:

RetroArch is vrijwel de meest uitgebreide software emulator. Deze emulator biedt de mogelijkheid om tal van verschillende handhelds en consoles te kunnen emuleren. Vandaar dat dit software pakket zeer interessant is voor een “All In One” project zoals bijvoorbeeld een Arcadekast.

Conclusie

Het is belangrijk op te merken dat Atari in de loop der jaren veranderde en evolueerde, en er zijn veel meer details en geschiedenis over het bedrijf en zijn producten. Atari blijft een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van video games en heeft een blijvende invloed gehad op de game-industrie.

Lees meer over:

"Are you keeping up with the Commodore? Because the Commodore is keeping up with you."