Skip to main content

Ultimate 64 Elite

De Ultimate 64 ook wel de U64 genoemd is een moderne hardware-oplossing voor de Commodore 64 die is ontworpen om de functionaliteit van de originele C64 uit te breiden en te verbeteren. Het is een FPGA (Field-Programmable Gate Array) -gebaseerd bord dat verschillende functies en verbeteringen biedt voor liefhebbers van de Commodore 64 en retrocomputing-fans.

Koop Hier Commodore Artikelen

Belangrijkste Kenmerken

 1. FPGA-Technologie: De Ultimate 64 maakt gebruik van een FPGA, een programmeerbare chip die kan worden geconfigureerd om de functionaliteit van specifieke hardwarecomponenten na te bootsen. Hierdoor kan de U64 meerdere originele C64-chips en -circuits in één enkele chip integreren.
 2. Moderne Aansluitingen: Het bord biedt moderne aansluitingen, waaronder HDMI voor audio- en video-uitvoer naar moderne beeldschermen en televisies. Hierdoor kan de C64-ervaring worden genoten op moderne schermen met betere beeldkwaliteit.
 3. Verbeterde Geluidskwaliteit: De Ultimate 64 biedt verbeterde geluidsmogelijkheden met betrekking tot de SID-chip, wat resulteert in een betere geluidskwaliteit voor Commodore 64-games en -muziek.
 4. Opslagmogelijkheden: Het bord ondersteunt USB Flashdrives voor opslag van C64-software, waaronder games, demo’s en applicaties. Dit elimineert de noodzaak van fysieke diskettes en cassettes en maakt het gemakkelijker om software te laden.
 5. Geheugenuitbreiding: De Ultimate 64 biedt geheugenuitbreidingsopties die de RAM-capaciteit van de originele C64 aanzienlijk vergroten, waardoor complexere programma’s en games kunnen worden uitgevoerd.
 6. Toetsenbord en Joystick: Het bord ondersteunt het originele toetsenbord van de C64 en biedt ook poorten voor aansluiting van originele joystick- en paddenstoelcontrollers.
 7. Cartridge Ondersteuning: De Ultimate 64 ondersteunt cartridges, zodat gebruikers hun favoriete C64-cartridges kunnen gebruiken zonder de noodzaak van fysieke cartridges.

Geschiedenis en Ontwikkeling

De Ultimate 64 is ontwikkeld door Gideon Zweijtzer van Gideon’s Logic Architectures (GLA), een bedrijf dat zich toelegt op het ontwerpen van FPGA-gebaseerde retrocomputing-oplossingen. Het bord is ontworpen om de Commodore 64-ervaring te verbeteren en moderne connectiviteitsopties te bieden zonder afbreuk te doen aan de authenticiteit van de originele hardware.

Het bijbehorende U64 logo is ontworpen door Marco van de Meulenhof ook wel bekend als BadgeMan. Marco maakt diverse logo’s en badges voor oa de nieuwe generatie Commodore 64 computers. Eventueel te bestellen bij Retro8BitShop.

Toepassingen en Populariteit

De Ultimate 64 Elite heeft snel aan populariteit gewonnen binnen de retrocomputing-gemeenschap vanwege zijn uitgebreide functionaliteit en verbeterde mogelijkheden. Het stelt Commodore 64-liefhebbers in staat om de retro-ervaring te combineren met moderne technologie en beeldschermen. Een ideale behuizing voor de U64 is het ontwerp van Christan Simpson aka Perifractic. Christian bouwde een complete ‘Breadbin case’ van Lego. Kijk hier op Commodore Brixty Four.

Technische Gegevens

Hier zijn enkele van de technische specificaties van de Ultimate 64:

 1. Processor: De U64 gebruikt een FPGA om de originele MOS Technology 6510 (of 8500) CPU van de Commodore 64 te emuleren. Hierdoor kunnen C64-software en games zonder problemen worden uitgevoerd.
 2. Geheugen: Het beschikt over 16 MB aan SDRAM (Synchronous Dynamic Random Access Memory), wat aanzienlijk meer geheugen is dan het originele C64-moederbord. Dit extra geheugen wordt gebruikt voor het opslaan en uitvoeren van software en games. Vooral voor .REU bestanden is het zeer interessant.
 3. Grafische Ondersteuning: De Ultimate 64 biedt ondersteuning voor verschillende grafische modi, waaronder de klassieke VIC-II-chipmodus van de C64 en verbeterde grafische modi die hogere resoluties en kleurcapaciteiten mogelijk maken.
 4. Audio Ondersteuning: Het biedt uitgebreide audio-ondersteuning, inclusief de mogelijkheid om meerdere SID-chips te emuleren voor verbeterde geluidsweergave.
 5. Opslag: De Ultimate 64 heeft een 3 USB aansluitingen voor opslag 2 extern en 1 intern. Daarmee wordt het eenvoudig om C64-software, games en bestanden te laden. Het ondersteunt FAT16- en FAT32-bestandssystemen.
 6. Poorten en Aansluitingen: Het moederbord bevat een reeks poorten en aansluitingen die vergelijkbaar zijn met die van het originele C64-moederbord, waaronder joystickpoorten, seriële en parallelle poorten, en een video-uitgang.
 7. Cartridge-ondersteuning: De Ultimate 64 ondersteunt het gebruik van C64-cartridges voor het uitvoeren van software en games. Het heeft een speciale cartridgepoort voor dit doel.
 8. Uitbreidingsmogelijkheden: Het moederbord biedt ook uitbreidingsmogelijkheden voor extra hardware en upgrades, waardoor gebruikers de functionaliteit van hun Commodore 64 kunnen verbeteren.
 9. Firmware en Upgrades: De Ultimate 64 heeft regelmatige firmware-updates om verbeteringen en nieuwe functies toe te voegen. Gebruikers kunnen de firmware upgraden via een USB Flashdrive. (zie hieronder)
 10. Voeding: Het maakt gebruik van een externe voeding om van stroom te worden voorzien. Output: DC12V 2000mA
 11. Emulatie: Het ondersteunt emulatie van verschillende SID-chipmodi voor audio en biedt een zeer nauwkeurige C64-emulatie.

Firmware

Met enige regelmaat wordt de firmware voor de Ultimate64 (U64) geupdate. Vanuit de C64 community is veel vraag naar nieuwe toepassingen en mogelijkheden. Daar wordt dan onderzoek naar gedaan en indien mogelijk zal er een nieuwe update worden uitgegeven. Het is verstandig om zowel de Ultimate II+ en de Ultimate64 up to date te houden. Zie hieronder de beschikbare updates.

Firmware version 3.10j / Core 1.42 – Dated 2023-06-21

Click here to download
This release now also includes the Ultimate-II+L version of the firmware!
The release notes can be found here: Change Log
Installation and User Manual V3.10i/j

Firmware version 3.10a / Core 1.41 – Dated 2021-09-11

Click here to download
This release fixes some (new and existing) issues in the 3.10 release. If you are not on 3.10 yet, please read the manual before installing 3.10a, since the changes from 3.9 and earlier are significant.

Firmware version 3.10 / Core 1.41 – Dated: 2021-07-24

Click here to download
This release has again some significant changes and improvements over 1.37 / 3.9. Please read the manual before installing 3.10.
Installation and User Manual V3.10

Conclusie

De Ultimate 64 Elite is een opmerkelijk voorbeeld van hoe FPGA-technologie kan worden gebruikt om vintage hardware te verrijken en te behouden. Het stelt liefhebbers van de Commodore 64 in staat om hun passie voor retrocomputing voort te zetten met verbeterde mogelijkheden en moderne gemakken. Het bord heeft een blijvende impact gehad op de retrocomputing-gemeenschap en draagt bij aan het behoud van de C64-cultuur.

Bron foto: Ultimate64.com

Lees meer over:

"Are you keeping up with the Commodore? Because the Commodore is keeping up with you."