Skip to main content

Keyrah V2b

De Keyrah V2b is een USB hardware-adapter. Het is ontworpen om het mogelijk te maken om klassieke Commodore 64 (C64) en Amiga-toetsenborden aan te sluiten op moderne computers of emulators.

Hier vind je alles wat je moet weten over de Keyrah V2b:

Wat is een Keyrah V2b?

De Keyrah V2b is een USB-toetsenbordinterface die is ontworpen om de retro-computertoetsenborden van de Commodore 64 en Amiga te integreren met moderne computers en emulators. Het stelt gebruikers in staat om deze klassieke toetsenborden te gebruiken om te typen en te communiceren met moderne systemen.

Hoe Werkt Keyrah V2b?

De Keyrah V2b fungeert als een interface tussen het klassieke toetsenbord en een modern apparaat. Meestal is dat via een USB-verbinding. Het vertaalt de toetsaanslagen van het retro-toetsenbord naar een indeling die compatibel is met moderne systemen. Dit maakt het mogelijk om het klassieke toetsenbord te gebruiken zoals je een gewoon USB-toetsenbord zou gebruiken.

Idee en ontwerp van de Keyrah V2b

Het idee achter de Keyrah V2b komt voort uit de passie van retrocomputing en de wens om de originele toetsenborden van computers zoals de C64 en Amiga te behouden en te gebruiken met moderne systemen. Het is ontwikkeld door individuen en bedrijven in de retrocomputinggemeenschap. Hun doel was om een brug te slaan tussen de nostalgie van klassieke computers en de praktische behoeften van moderne technologie.

Hoe Gebruik je de Keyrah V2b?

Het gebruik van de Keyrah V2b is over het algemeen vrij eenvoudig:

  1. Fysieke Aansluiting: Sluit het Commodore 64- of Amiga-toetsenbord aan op de Keyrah V2b.
  2. USB-Aansluiting: Sluit de Keyrah V2b aan op een vrije USB-poort op je moderne computer of emulator.
  3. Configuratie: Mogelijk moet je enkele configuratie-instellingen aanpassen, afhankelijk van je besturingssysteem of emulator. Dit kan onder meer het toewijzen van toetsen en het selecteren van het juiste toetsenbordtype omvatten.
  4. Gebruik: Nu kun je het klassieke toetsenbord gebruiken zoals je dat met een gewoon toetsenbord zou doen. De Keyrah V2b vertaalt de toetsaanslagen naar bruikbare invoer voor je moderne systeem.

Technische Gegevens over de Keyrah V2b

De specificaties van de Keyrah V2b kunnen variëren, maar hier zijn enkele algemene technische gegevens:

  • Aansluitingen: Commodore 64- en Amiga-toetsenbordconnectoren aan de ene kant en een USB-connector aan de andere kant.
  • Ondersteunde Systemen: De Keyrah V2b is doorgaans compatibel met moderne besturingssystemen zoals Windows, macOS, en Linux. Maar ook te gebruiken met emulators en andere retrocomputingprojecten. Bijvoorbeeld met een Raspberry Pi.
  • Extra Functies: Sommige versies van de Keyrah V2b bieden extra functies, zoals het aansluiten van joystickpoorten of het ondersteunen van meerdere toetsenborden.

C64 en Raspberry Pi MOD

Hier vind je een uitgebreide video van “The 8-bit Guy” bij de “Geek Pub“. Een duidelijke uitleg over het gebruik van de Keyrah in combinatie met een Raspberry Pi. Het gebruik van een Raspberry Pi biedt namelijk heel veel voordelen. Je kunt hiermee niet alleen een Commodore 64 emuleren, maar ook de Amiga en vrijwel alle Game Consoles die je maar kunt bedenken.

Leuk om te kijken en het project zelf te gaan maken.

Lees hier alles over de Raspberry Pi met C64 emulator

Conclusie

De Keyrah V2b is een handige en leuke manier om de nostalgische charme van klassieke toetsenborden te combineren met moderne technologie en retrocomputingprojecten. Het maakt het gemakkelijk voor retrocomputingliefhebbers om hun favoriete oude Commodore toetsenborden te blijven gebruiken.

Lees meer over:

"Are you keeping up with the Commodore? Because the Commodore is keeping up with you."