Skip to main content

Het C64 OS

C64 OS is een opvallend project dat tot doel heeft het besturingssysteem voor de Commodore 64 (C64) te moderniseren en uit te breiden. Het is ontworpen om de functionaliteit en bruikbaarheid van de C64 te verbeteren. Voluit noemen we dit het C64 Operating System.

Hier op C-64.nl vind je alles wat je moet weten over C64 OS:

Koop Hier Commodore Artikelen

 Wat is C64 OS?

C64 OS is een alternatief besturingssysteem voor de Commodore 64, een iconische 8-bit homecomputer die in de jaren 80 populair was. Het is een moderne herinterpretatie van het C64-besturingssysteem, met als doel de gebruikerservaring te verbeteren en de C64 functioneel te houden in een moderne context. Je kunt het eigenlijk goed vergelijken met het programma GEOS C64 en ook Workbench van de Commodore Amiga.

Hoe Werkt C64 OS?

C64 Operating System is ontworpen om naast het standaard C64-besturingssysteem te draaien. Het voegt nieuwe functies toe en optimaliseert de werking van de C64, waaronder:

  1. Verbeterde Gebruikersinterface: C64OS biedt een moderne gebruikersinterface met mappen, pictogrammen en een menustructuur, waardoor het gemakkelijker wordt om bestanden en applicaties te beheren.
  2. Multitasking: Het introduceert multitaskingmogelijkheden, zodat meerdere applicaties tegelijk kunnen worden uitgevoerd.
  3. Verbeterde Bestandsbeheer: Gebruikers kunnen bestanden kopiëren, verplaatsen, hernoemen en verwijderen, wat een belangrijke verbetering is ten opzichte van het oorspronkelijke C64-besturingssysteem.
  4. Uitgebreide Hardware ondersteuning: C64OS biedt uitgebreide hardware ondersteuning voor moderne randapparatuur, waaronder SD-kaarten, USB-toetsenborden en meer.
  5. Ontwikkelingshulpmiddelen: Het bevat tools voor ontwikkelaars, waardoor het gemakkelijker is om nieuwe software te maken voor de C64.

Het Idee en Ontwerp

Het idee voor C64 OS ontstond uit de wens om de Commodore 64 te blijven gebruiken en ontwikkelen in een moderne context. De ontwikkelaar, Gregory Naçu, was gefascineerd door de C64 en besloot een project te starten om het besturingssysteem te verbeteren. Het project werd gelanceerd in 2017 en heeft sindsdien aandacht gekregen van de retrocomputing-gemeenschap.  

C64 OS Logo

Hoe Gebruik Je C64OS?

Het gebruik van C64 OS vereist meestal wat technische kennis en ervaring met de Commodore 64. Hier zijn de algemene stappen om het OS te gebruiken:

  1. Voorbereiding: Zorg ervoor dat je een werkende Commodore 64-computer hebt, inclusief een functionerende floppydrive of andere opslagapparatuur zoals een SD2IEC Reader.
  2. Installatie: Download C64 OS en installeer het op een geschikte opslagmedia, zoals een floppydisk (diskette) of een SD-kaart.
  3. Opstarten: Start je Commodore 64 op met C64 OS als alternatief besturingssysteem. Dit kan enige technische kennis en het juiste opstartproces vereisen, afhankelijk van de versie van het OS die je gebruikt.
  4. Gebruik: Navigeer door de nieuwe gebruikersinterface, gebruik bestandsbeheer, voer applicaties uit en profiteer van de verbeterde functionaliteit.
  5. Updates: Af en toe worden er nieuwe updates uitgegeven voor C64OS. Kijk hier voor officiële updates van het OS.

Omdat C64 OS een geavanceerde aanpassing is van het C64-besturingssysteem, kan het nodig zijn om vertrouwd te raken met de specifieke functies en mogelijkheden ervan door middel van documentatie en gemeenschapsbronnen. Het project evolueert mogelijk nog steeds, dus het is raadzaam om de meest recente informatie en updates te volgen.

Bron: c64os.com

Lees meer over:

"Are you keeping up with the Commodore? Because the Commodore is keeping up with you."