Skip to main content

Simons’ BASIC

Commodore 64 Simons BASIC, ook wel bekend als Simon’s BASIC, is een variant van de BASIC-programmeertaal die specifiek is ontwikkeld voor de Commodore 64-computer. Het werd gemaakt door een 16 jarige jongeman genaamd David Simons. Deze versie van BASIC werd oorspronkelijk geïntroduceerd in 1983 als een van de vele dialecten van de BASIC-taal die beschikbaar waren voor de Commodore 64. Het kwam als eerst op de markt in de vorm van een cartridge. De meest recente versie van SimonsBasic is V3.1. Wil je het programma eens uitproberen?

Enkele kenmerken en details van Commodore 64 Simons’ BASIC:

Koop hier commodore artikelen

Verbeterde Grafische en Geluidsmogelijkheden

Simons BASIC breidde de mogelijkheden van de standaard BASIC van de C64 uit door verbeterde grafische en geluidsmogelijkheden toe te voegen. Hierdoor konden programmeurs eenvoudiger grafische en sonische effecten creëren in hun programma’s.

Grafische Commando’s

De taal bevatte nieuwe grafische commando’s die het tekenen van lijnen, cirkels en andere vormen vereenvoudigden. Dit maakte het gemakkelijker om visuele toepassingen en games te ontwikkelen.

Geluidsopdrachten

Simon’s BASIC voegde geluidsopdrachten toe die het mogelijk maakten om muziek en geluidseffecten te genereren. Hierdoor konden programmeurs muziekcomposities maken en deze in hun programma’s opnemen.

Systeemfuncties

De taal bood toegang tot systeemfuncties en hardwarebesturing, waardoor programmeurs directe controle hadden over de Commodore 64-hardware.

Compatibiliteit

Hoewel Simons’ BASIC enkele specifieke opdrachten en functies bevatte die uniek waren voor de Commodore 64, was het over het algemeen compatibel met de standaard BASIC van de C64. Dit betekende dat veel bestaande BASIC-programma’s konden worden uitgevoerd in Simons’ BASIC zonder al te veel wijzigingen.

Populariteit

Simons’ BASIC was populair onder C64-programmeurs vanwege de verbeterde mogelijkheden voor grafische en geluidsprogrammering. Het maakte het creëren van spellen en toepassingen met complexe visuele en auditieve elementen gemakkelijker.

Hoewel Simon’s BASIC enkele voordelen bood voor programmeurs van de Commodore 64, werd het later overtroffen door andere ontwikkelingsomgevingen en programmeertalen die nog krachtiger en flexibeler waren. Niettemin blijft het een interessant stukje geschiedenis in de wereld van de Commodore 64-programmering en heeft het bijgedragen aan de rijke bibliotheek van software die beschikbaar is voor dit iconische thuiscomputersysteem.

Lees meer over:

  • David Simons

"Are you keeping up with the Commodore? Because the Commodore is keeping up with you."