Skip to main content

De Mogelijkheden

Wat zijn de mogelijkheden van een C64 en wat kun je er precies mee? We leggen het je hier uit.

Het Systeem

Het systeem is gebaseerd op de MOS 6510-processor, een variant van de MOS Technology 6502-processor. Verder is het systeem uitgerust met de VIC-II (video interface chip) voor de grafische mogelijkheden. En ook de SID6581 (sound interface device) voor het geluid, waardoor het apparaat goed ontwikkelde grafische en geluidsmogelijkheden bezit. Dergelijke mogelijkheden kwamen bij de IBM-PC en klonen pas jaren later.

De SID-chip is een complete geluidssynthesizer, die softwarematig word aangestuurd. Ook de VIC-II-chip is geavanceerd voor die tijd door de mogelijkheid van sprites, grafische objecten die onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. De kernel ondersteund deze geavanceerde eigenschappen echter niet.

Mogelijkheden met Basic

Om onder BASIC gebruik te kunnen maken van de geavanceerde hardware, moeten de gegevens op een primitieve wijze worden ingevoerd. Zo kunnen plaatjes worden ontworpen met peek- en poke-opdrachten. (Peek is het opvragen van een getal uit een geheugenadres. En poke is een waarde in een geheugenadres schrijven.) Zo kan bijvoorbeeld met de opdrachten poke 53280,0 en poke 53281,0 respectievelijk de buiten- en de binnenrand van het scherm zwart worden gemaakt. Via de Commodore-karakterset PETSCII kunnen er ook simpele afbeeldingen worden gemaakt.

Spelletjes Computer

Programmeren op een C64 is ontzettend leuk en heel leerzaam. Simons BASIC is een bekend programma waarmee je leuk kunt leren programmeren. Maar de meeste mensen kochten dit apparaat vanwege de eindeloze stroom spellen wat voor de Commodore op de markt kwam. Het ene spel was nog niet uit of de volgende werd alweer aangekondigd. Het was echt dé hype van de jaren 80 en 90.

Veel spellen kwamen eerst uit op cartridges of cassettes (ook wel tape of bandje genoemd). De wat gevorderde spellen kwamen uit op Floppydisk of beide.

Wil je meer lezen over Games en Software? Hoe worden games gemaakt? Of wil je games en software downloaden? Kijk dan op de pagina:

Lees hier meer over:

"Are you keeping up with the Commodore? Because the Commodore is keeping up with you."