Skip to main content

Suzo The Arcade Joystick

Met The Arcade Joystick van Suzo herbeleef je de gouden tijd van arcade- en thuisvideogames. Ontdek het iconische ontwerp, kenmerken en compatibiliteit van deze legendarische joystick die geliefd was bij retrogamers in de jaren 80 en 90. Leer meer over zijn blijvende invloed en vind moderne replica’s om de retro gaming-ervaring opnieuw te beleven.

Koop hier Commodore artikelen

Introductie

Duik in de nostalgische wereld van retro gaming met de legendarische Suzo Arcade Joystick. In dit artikel ontdek je alles over deze iconische joystick, zijn kenmerkende ontwerp. En waarom was de stick zo geliefd bij de arcade- en thuisvideogame-liefhebbers in de jaren 80 en 90.

Ontwerp en Kenmerken van de Arcade Joystick

De Suzo Joystick staat bekend om zijn stevige constructie en comfortabele grip. Met acht richtingen, inclusief diagonale bewegingen, was het ideaal voor nauwkeurige besturing van complexe games. Leer meer over het ergonomische ontwerp en de duurzaamheid van deze klassieke joystick.

Compatibiliteit voor Retrocomputing

De Suzo Arcade Joystick was verkrijgbaar met verschillende aansluitingen om te kunnen worden aangesloten op populaire homecomputers en gameconsoles uit die tijd. Ontdek welke varianten beschikbaar waren voor je favoriete systeem, zoals de Commodore 64, Amiga, Atari ST, Sega Mega Drive en meer.

Populariteit en Invloed op Gaming

Kom meer te weten over de populariteit van de Suzo Arcade Joystick en waarom het een geliefde keuze was bij retrogamers. Ontdek hoe zijn responsieve besturing en robuuste constructie andere joystickfabrikanten hebben beïnvloed, en waarom het een blijvend symbool van de retro gaming-cultuur is geworden.

De Suzo Arcade Joystick Nalatenschap

Hoewel het oorspronkelijke Suzo-bedrijf niet meer actief is, blijft de Suzo Arcade Joystick een gewild verzamelobject. Het is een waardevolle herinnering aan de gouden tijd van arcade- en thuisvideogames. Ontdek waarom het nog steeds wordt gekoesterd door retro gaming-fans en hoe moderne replica’s je kunnen helpen de retro gaming-ervaring te herbeleven.

Suzo International is opgericht in 1955 in Rotterdam, Nederland en levert componenten en oplossingen voor de amusements-, videogame-, casino- en verkoopautomaten industrie.

Daarnaast ontwikkelt en produceert het diverse (elektronische) componenten, softwareproducten en systemen als munthoppers, drukknoppen, topperboxen en besturingsmechanismen voor de professionele kansspelindustrie. In 2005 fuseerde Suzo met Happ Controls om de Suzo-Happ Group te vormen – later gestileerd als SUZOHAPP. Het is actief in meer dan 60 landen wereldwijd. In Noord-Amerika doet de organisatie zaken als Happ, gevestigd in Elk Grove, IL, en Suzo, gevestigd in Oud-Beijerland, Nederland, is verantwoordelijk voor internationale operaties.[1]

Bij het grote publiek is het bedrijf waarschijnlijk het best bekend om zijn populaire “The Arcade” -reeks joysticks. De sticks werden gebruikt voor homecomputers en videogamesystemen uit de jaren tachtig. Suzo-producten uit deze tijd worden over het algemeen gemarkeerd als vervaardigd door “STC Rotterdam” in plaats van “Suzo”.

Verschillende varianten

 • De Arcade Classic: zonder vuurknop
 • De Arcade: met slechts één vuurknop (vooraan in het midden van de base)
 • De Arcade Turbo: met twee vuurknoppen. Eén op de base en één op de bovenkant van de stick. En een schakelaar onder de base om knop A/B te selecteren.
 • Prof Competitie: met twee vuurknoppen (elk één op de voorste hoeken van de base)
 • Prof Competition 9000: met drie vuurknoppen (elk één op de voorste hoeken van de base; één bovenop de stick)
 • Prof Competition 9000 de luxe: met drie vuurknoppen (elk één op de voorste hoeken van de basis; één bovenop de stick; en een instelbare snelvuurschakelaar)

Technische Aspecten

Hier zijn enkele veelvoorkomende technische specificaties voor de Suzo Arcade Joystick

 1. Type Joystick: De Suzo Arcade Joystick is een ball-top joystick, wat betekent dat hij een ronde bal bovenop heeft voor bewegingsbesturing.
 2. Microswitches: De joystick maakt gebruik van microswitches voor de knopbediening. Deze microswitches geven fysieke feedback en klikken wanneer je de joystick beweegt of de knoppen indrukt.
 3. Materialen: De behuizing van de joystick is van kunststof.
 4. Kleur en ontwerp: De Suzo Joysticks zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en ontwerpen om aan de voorkeuren van gebruikers te voldoen.
 5. Compatibele Games: Ze kunnen worden gebruikt voor een breed scala aan games, vooral retro-arcadegames en emulators die arcade-achtige bedieningselementen vereisen.
 6. Duurzaamheid: Ze staan ​​bekend om hun duurzaamheid> Ze zijn zeer bestand tegen herhaaldelijk intensief gebruik.
 7. Onderhoud: Als de microswitches slijten of vastlopen, kunnen ze meestal worden vervangen om de joystick in goede staat te houden.

Houd er rekening mee dat de technische specificaties kunnen variëren tussen verschillende modellen van Suzo Arcade.

Conclusie

Stap terug in de tijd van arcade- en thuisvideogames met de Suzo Arcade Joystick. Herontdek het iconische ontwerp, kenmerken en de compatibiliteit van deze klassieke joystick. Deel in de nostalgie van retro gaming en geniet van de blijvende invloed die de Suzo Arcade Joystick heeft gehad op de wereld van gaming. Vind moderne replica’s om je liefde voor retro gaming opnieuw tot leven te brengen. Een Iconische Retro gaming Ervaring.

Lees meer over:

"Are you keeping up with the Commodore? Because the Commodore is keeping up with you."