Skip to main content

Commodore 64 Mods

C64 Modding

Computer mods (modding), ook wel bekend als computer modificatie. Wat is dat eigenlijk? Het verwijst naar het aanpassen van de hardware en esthetische aspecten van een computer om deze unieker, krachtiger of persoonlijker te maken. Modding kan variëren van eenvoudige cosmetische wijzigingen tot complexe aanpassingen van de interne componenten van de computer.

Bij C-64.nl besteden wij daar ook aandacht aan, aangezien dit vrij veel wordt gedaan onder C64 hobbyisten.

bron foto: Naviaravideos

Cosmetische modding

Cosmetische mods omvatten veranderingen aan de buitenkant van de computerbehuizing om het uiterlijk te verbeteren. Dit kan onder andere bestaan uit het schilderen van de behuizing, het toevoegen van verlichting, het aanbrengen van stickers of logo’s, en het gebruik van aangepaste behuizingspanelen. Er zijn veel nieuwe soorten behuizing te vinden voor de C64c. De meest opvallende zijn de rode, blauwe, zwarte en grijze cases. Maar ze zijn er ook van hout en transparant. Met name de transparante variant geeft een heel mooi effect in combinatie met een U64 en een lichtslang.

Ook zijn er verschillende kleuren toetsen te verkrijgen waarmee je de Commodore 64 extra fraai maakt.

Bekijk hier de C64c van Hout

Verlichting Mods

Verlichting is een veelvoorkomend onderdeel van computermodificatie. Hierbij worden LED-strips, fans met LED-verlichting en andere lichtbronnen toegevoegd om de computer een opvallend uiterlijk te geven. De kleur en stijl van de verlichting kunnen worden aangepast aan de voorkeuren van de gebruiker. In sommige gevallen kan de verlichting mee bewegen op het geluid wat de Commodore produceert. Denk daarbij aan de Ultimate 64 Elite met een lichtslang. Je creëert daarmee en fantastisch effect van geluid met licht uit je C64.

Hardware Mods

Sommige modders gaan verder en wijzigen de interne hardwarecomponenten van hun computer. Denk daarbij aan het vervangen van moederborden, voedingseenheden of het aanpassen van bestaande componenten om betere prestaties te bereiken.

Er zijn inmiddels ook verschillende moderne SID-Chips en andere componenten te verkrijgen. Hiermee kun je het geluid van de C64 zelfs in stereo laten afspelen. Dit was in de jaren 80, 90 ondenkbaar.

Thema Modding

Thema modding betekent dat de computer wordt aangepast om bij een specifiek thema te passen. Bijvoorbeeld, een computer kan worden ontworpen om eruit te zien als een sci-fi ruimteschip, een middeleeuws kasteel of een superheldenfiguur. Met een Commodore kom je dat niet heel veel tegen. Al zijn er wel wat te vinden in de kleur van bijvoorbeeld ‘de Hulk’, ‘Spiderman’ en ‘Badman’.

Maar de meest opvallende is toch wel de Commodore Brixty Four van Christian Simpson. Christian aka Perifractic heeft een speciale case ontworpen van Lego.

Kijk hier bij Commodore Brixty Four van Lego

Raspberry Pi C64 Mod

Het modden met een Raspberry Pi is manier om het interne gedeelte te modden. Wat er eigenlijk gebeurd is, dat je alleen de C64c behuizing gebruikt en het interne gedeelte vervangt. Bij dit project is een Raspberry Pi gebruikt in combinatie met de Keyrah V2b. Het mooie van deze mod is, dat je niet alleen de Commodore 64 kunt emuleren, maar vrijwel alle denkbare Game Consoles die er bestaan. En dat alles in een originele Commodore behuizing.

Je kunt het project uitgebreid lezen op de Raspberry Pi Mod pagina.

Conclusie

Computermodificatie is een creatieve hobby die vaak wordt beoefend door enthousiaste computerliefhebbers. Het stelt hen in staat om hun persoonlijke stijl en voorkeuren in hun computer te uiten. Het vereist meestal wat technische kennis en vaardigheid. Maar ook de juiste gereedschappen en materialen spelen een rol om de meest mooie mods te realiseren. Het eindresultaat is een unieke en aangepaste computer die de eigenaar met trots kan tonen.

Lees hier meer over:

"Are you keeping up with the Commodore? Because the Commodore is keeping up with you."