Skip to main content

THEC64

THEC64, ook bekend als TheC64 Mini en TheC64 Maxi, is een reeks retro game consoles die zijn ontworpen om de klassieke ervaring van de Commodore 64 (C64) te leveren op moderne televisies en computerschermen. Tevens vind je hier hoe je je eigen Floppy Drive Mini voor THEC64 kunt bouwen en hoe je de C64 games op een USB stick kunt zetten.

Hier vind je alles wat je moet weten over THEC64:

Wat is THEC64?

THEC64 is een reeks retro game consoles die zijn ontwikkeld door Retro Games Ltd. en licentiehouders. Ze zijn ontworpen om de klassieke Commodore 64-ervaring opnieuw te beleven en bieden een verzameling ingebouwde C64-spellen en software, evenals de mogelijkheid om extra C64-software en games via USB-opslagmedia toe te voegen.

Download hier je C64 Games en Software

Het Idee en Ontwerp

Het idee voor THEC64 kwam voort uit de toenemende populariteit van retro-gaming en de nostalgie voor de Commodore 64. Retro Games Ltd. wilde een moderne manier bieden om C64-spellen te spelen en de C64-ervaring opnieuw te beleven. Het ontwerp en de productie werden uitgevoerd met aandacht voor details en authenticiteit om de nostalgie te behouden.

Voor wie?

THEC64 is bedoeld voor zowel liefhebbers van retro-gaming die nostalgische herinneringen willen ophalen als voor nieuwe generaties die de klassieke C64-ervaring willen ontdekken. Het biedt een moderne manier om te genieten van de rijke bibliotheek van C64-games en software. Bekijk hier alle Commodore 64 Modellen.

Hoe Werkt het?

THEC64 wordt geleverd met een ingebouwde emulator voor het Commodore 64-besturingssysteem. Het wordt aangesloten op een televisie of computerscherm via HDMI en wordt gevoed via een standaard USB-voedingsadapter. De Mini heeft een toetsenbord dat lijkt op dat van de originele C64, maar de toetsen hebben geen echte mechanische functie en worden vaak gebruikt in combinatie met een joystick of een externe USB-toetsenbord voor tekst invoer. De Maxi daarentegen heeft een vol werkend toetsenbord zodat je ook zelfs kunt programmeren zoals op een originele C64.

Functies van THEC64:

 1. Ingebouwde Spellen: Het apparaat (console) wordt geleverd met een verzameling ingebouwde C64-spellen en software, waardoor je direct kunt beginnen met spelen.
 2. USB-ondersteuning: Je kunt extra C64-software en games toevoegen via USB-opslagapparaten, zoals USB-sticks. Zie verderop hieronder!
 3. Slaat Sessies op: THEC64 biedt de mogelijkheid om de voortgang van je games en sessies op te slaan, zodat je later kunt doorgaan waar je was gebleven.
 4. Verbeterde Grafische Weergave: De spellen worden weergegeven in HD-resolutie via HDMI, waardoor de beeldkwaliteit wordt verbeterd ten opzichte van de originele C64.
 5. Joystick-ondersteuning: Het wordt geleverd met een joystick die lijkt op de klassieke C64-joystick voor een authentieke spelervaring.

Hoe Gebruik je THEC64?

Het gebruik van THEC64 is over het algemeen vrij eenvoudig:

 1. Aansluiten: Sluit de console aan op een televisie of computerscherm via HDMI en zorg voor stroomtoevoer via een USB-adapter.
 2. Bediening: Gebruik de meegeleverde joystick of sluit een USB-toetsenbord aan (bij de Mini) voor tekst invoer.
 3. Navigeren: Blader door de ingebouwde spellen en software met het toetsenbord of de joystick.
 4. Spelen: Selecteer een spel en begin met spelen. Sla je voortgang op indien nodig.
 5. Voeg extra games toe: Als je meer C64-games wilt spelen, kun je ze toevoegen via een USB-opslagapparaat volgens de instructies in de handleiding. Of bekijk deze video

Real Working Mini Floppy Drive

Inmiddels zijn er veel leuke projecten te vinden om de THE64 uit te breiden. Eén daarvan is een werkende mini ‘Floppy Disk Drive’ met een 1541 disk drive case op schaal. Deze floppy drive is een USB drive voor 3,5″ diskettes en werkt perfect. Het project is ontworpen door Christian Simpson aka Perifractic.

Op zijn website wordt uitgebreid aan je verteld hoe je deze disk drive kunt maken, wat je nodig hebt en hoe je de games op een floppy disk kan installeren.

Bezoek hier Build Your 1541 Mini & Micro Disk Drive

C64 Games op USB

We weten inmiddels dat het apparaat wordt geleverd met 64 ingebouwde C64 games. En wij weten ook dat er wel 10 duizenden games zijn voor de Commodore. Maar we willen natuurlijk alleen onze eigen favoriete games spelen, en dat kan. Want er is een manier om een USB stick te vullen met al jouw favoriete games. In deze video wordt het je kort en duidelijk uitgelegd hoe je dat kunt doen.

Er zijn zelfs USB sticks verkrijgbaar met het logo van deze console erop gedrukt. Een mooie leuke uitbreiding voor deze set. Eventueel te vinden op eBay.

TheC64 Mini

 • 64 Ingebouwde games: Fantastische bibliotheek met games, allemaal gemakkelijk toegankelijk via een gebruiksvriendelijke carrousel.
 • Bewaar je voortgang: Elk spel ondersteunt vier opslagplaatsen, zodat u uw voortgang kunt opslaan en op elk gewenst moment kunt terugkeren.
 • HDMI: High Definition-uitvoer bij 720p 50 of 60 Hz
 • Meerdere USB-poorten: Meerdere USB-poorten ondersteunen de aansluiting van joysticks, gamepads, muizen, USB-sticks en toetsenborden.
 • Plug-and-play: Sluit gewoon uw HD-tv aan, sluit de joystick aan en u kunt aan de slag! Voorbij zijn de dagen van langzaam laden vanaf cassette of schijf!
 • Programmeren in BASIC: THEC64 Mini kan functioneren als een echte homecomputer, waardoor je je eigen programma’s kunt schrijven en deze op een USB-stick kunt opslaan.

TheC64 Maxi

 • 64 Ingebouwde games: Fantastische bibliotheek met games, allemaal gemakkelijk toegankelijk via een gebruiksvriendelijke carrousel.
 • Bewaar je voortgang: Elk spel ondersteunt vier opslagplaatsen, zodat u uw voortgang kunt opslaan en op elk gewenst moment kunt terugkeren.
 • HDMI: High Definition-uitvoer bij 720p 50 of 60 Hz
 • Meerdere USB-poorten: Meerdere USB-poorten ondersteunen de aansluiting van joysticks, gamepads, muizen, USB-sticks en toetsenborden.
 • Volledig werkend toetsenbord: Een geweldige recreatie van het origineel. Schrijf uw eigen programma’s en sla deze op een USB-stick op.
 • Plug-and-play: Sluit gewoon uw HD-tv aan, sluit de joystick aan en u kunt aan de slag! Voorbij zijn de dagen van langzaam laden vanaf cassette of schijf!

"Are you keeping up with the Commodore? Because the Commodore is keeping up with you."