Skip to main content

Atari 2600

De Atari 2600, ook bekend als de Atari Video Computer System (VCS), is een iconische thuisgameconsole die in 1977 werd uitgebracht. Het was een van de eerste systemen die cartridges gebruikte om verschillende spellen af te spelen. Dit maakte de A2600 tot één van de meest invloedrijke consoles in de geschiedenis van gaming.

De productie van de Atari 2600 eindigde op 1 januari 1992, met naar schatting 30 miljoen verkochte exemplaren gedurende zijn levensduur. We kunnen wel stellen dat de Atari 2600 een echte retro icoon is in de game industrie.

Hier vind je alles wat je moet weten over Atari 2600:

Eind 2023 (december) zal de nieuwe variant van de Atari 2600 op de markt komen. Deze console zal dan de Atari 2600+ gaan heten. Wil je daar meer over weten?

Kijk dan op de site van Atari 2600 Plus of bekijk hier de review van de Atari 2600 plus

Wat is een Atari 2600?

De Atari 2600 was een gameconsole die wordt aangesloten op een tv en gebruikt cartridges om games te spelen. Het heeft een unieke houten ontwerpversiering en werd geleverd met joysticks en paddles als controllers.

Hoe Werkt de Atari 2600?

De werking is vrij eenvoudig. Je plaatst een cartridge in de console. Je schakelt het systeem in en kies het spel met behulp van de schakelaar op de console. De console genereerde het beeld op de tv, terwijl de controllers de input van de spelers naar het spel sturen.

Idee en Ontwerp

Het idee van de Atari 2600 kwam voort uit de wens om een console te maken die verschillende spellen kon afspelen. Het ontwerp en de ontwikkeling werden geleid door een team onder leiding van Jay Miner. Het doel was een systeem te creëren dat zowel krachtig als flexibel genoeg was om verschillende soorten games te ondersteunen.

Varianten van de Atari 2600

Er zijn verschillende varianten van de Atari 2600 uitgebracht. Waaronder de ‘Darth Vader’ editie, de ‘Woody’ editie en de ‘Junior’ editie. Ze verschillen voornamelijk in hun uiterlijk en soms enkele interne componenten. De afgelopen jaren zijn er kleine moderne varianten gemaakt met modern hardware. Deze consoles zijn vandaag de dag nog te koop onder de naam: Atari Flashback

Controllers voor de A2600

De Atari 2600 werd geleverd met joysticks en paddles. De joystick had één knop en een stick voor beweging in vier richtingen. De paddles daar in tegen werden gebruikt voor games die draaien om rotatie of draaibewegingen, zoals Pong. De joystick hebben een DB9 Pin aansluiting. Daardoor kun je eventueel ook andere joystick aansluiten zoals bijvoorbeeld de Suzo The Arcade Joysticks.

Technische Specificaties

  • CPU: MOS 6507 microprocessor
  • RAM: 128 bytes
  • Grafische uitvoer: 160 x 192 pixels, 128 kleuren (hoewel vaak beperkt tot 4 kleuren per lijn)
  • Geluidsoutput: Mono audio met twee kanalen

Atari 2600 Emulators

Er zijn verschillende emulators beschikbaar voor het spelen van Atari 2600-spellen. Voor zowel moderne computers, Raspberry Pi en zelfs smartphones. Enkele populaire emulators zijn Stella, z26 en RetroArch. Deze software emulators bieden de mogelijkheid om de oude Atari 2600-spellen op modern apparatuur. Maar de beste en meest gebruiksvriendelijke emulator is RetroArch. Deze software emulator ondersteund ook meerdere consoles. Wil je deze emulator eens proberen?

Conclusie

De Atari 2600 wordt nog steeds herinnerd als een pionier op het gebied van gaming. Vooral vanwege zijn innovatieve gebruik van cartridges en het brede scala aan games dat beschikbaar was. Zijn invloed strekt zich uit tot in het moderne gamen. Velen koesteren nog steeds de nostalgische gevoelens voor de klassieke spellen die op dit systeem werden gespeeld.

Lees meer over:

"Are you keeping up with the Commodore? Because the Commodore is keeping up with you."