Op C-64.nl duiken we diep in de geschiedenis van de legendarische Commodore 64. Commodore International werd in 1955 opgericht door de Poolse zakenman Jack Tramiel. Na een lange weg met het maken en verkopen van oa schrijfmachines en rekenmachines kwamen de Homecomputers van Commodore op de markt. Pas in 1982 werd deze baanbrekende computer gelanceerd en heeft een iconische plaats in de wereld van de technologie. De behuizing van de Commodore 64 bestond uit een robuust toetsenbord, waarbij het eigenlijke computergedeelte onder de toetsen was geplaatst. Het apparaat werd aangesloten op een televisietoestel dat fungeerde als monitor voor zowel beeld als geluid. Er zijn verschillende modellen van de C64 uitgebracht. Het eerste model was het zogenaamde ‘Breadbin’ model.
De Geschiedenis
Commodore Vic 20
De Commodore 64, oorspronkelijk bekend als de VIC-40 tijdens de ontwikkeling, werd ontworpen als opvolger van de populaire VIC-20. De “64” in de naam verwijst naar het werkgeheugen van 64 kB, wat destijds indrukwekkend was. Vanwege de beperkte adresruimte van de processor kon het volledige RAM-geheugen alleen onder specifieke omstandigheden worden benut. Een deel van de adresruimte werd gereserveerd voor ROM-routines, zoals de BASIC-interpreter. Onder het BASIC-programmeersysteem was er slechts 38 kB (38911 bytes) beschikbaar voor de gebruiker. Je kunt het je haast niet meer voorstellen hoeveel plezier je kon hebben met zo weinig bytes.
Meer over de Commodore 64
Op C-64.nl brengen we de fascinerende geschiedenis van de Commodore 64 tot leven. Ontdek meer over dit revolutionaire apparaat en de impact die het heeft gehad op de wereld van de computer. Verken de technische specificaties van o.a. de welbekende SID-Chip en de SID Player Emulator. Leer meer over de beschikbare software en games en ontdek het verhaal achter het nostalgische Commodore Logo. Kortom, op C-64.nl vind je alles wat je wilt weten over de Commodore 64 en de onvergetelijke ervaringen die het heeft geboden aan generaties computergebruikers.
Lees ook over: