Skip to main content

1541 Ultimate II+

Ontdek de veelzijdige wereld van de 1541 Ultimate II+, een krachtige uitbreidingskaart en opslagoplossing voor de Commodore 64. Lees over zijn geavanceerde functies, waaronder opslagmogelijkheden, diskdrive-emulatie, cartridge-ondersteuning en grafische/audioverbeteringen. Leer over de geschiedenis en ontwikkeling van de Ultimate II+ en waarom het een populaire keuze is binnen de retrocomputing-gemeenschap.

Koop Hier Commodore Artikelen

Introductie

De Ultimate II+ is een uitgebreide uitbreidingskaart en opslagoplossing voor de Commodore 64 en andere retrocomputers. Het is de opvolger van de oude versie Ultimate 1541 en is gebaseerd op de FPGA Xilinx XC3S250E technologie en ontworpen om de functionaliteit van de Commodore 64 uit te breiden. Moderne gemakken kunnen worden toegevoegd, waardoor gebruikers een geavanceerdere en flexibelere ervaring kunnen krijgen.

Stap nu in de wereld van verbeterde retrocomputing met de 1541 Ultimate II+ voor de Commodore 64. In dit artikel duiken we dieper in op dit krachtige uitbreidingsbord en opslagoplossing. Ontdek hoe de Ultimate II+ de functionaliteit van de geliefde Commodore 64 uitbreidt en moderne gemakken toevoegt. De 1541 Ultimate II+ is in feite een 1541 Floppy Disk Drive emulator.

Belangrijkste Kenmerken

  1. Opslagmogelijkheden: Een van de opvallende kenmerken van de UII+ is de mogelijkheid om een verscheidenheid aan opslagmedia te gebruiken, zoals SD-kaarten(alleen bij de oude versie U1541) en USB-flashstations. Dit biedt gebruikers de mogelijkheid om een enorme bibliotheek van C64-software, games, demo’s en andere inhoud op te slaan en te laden.
  2. Functie van Disk Drive Emulatie: De UII+ bevat een ingebouwde functie voor diskdrive-emulatie, waardoor gebruikers diskette-images rechtstreeks vanaf een opslagmedium kunnen laden, zonder fysieke diskettestations. Dit zorgt voor snellere laadtijden en gemakkelijke toegang tot software.
  3. Cartridge Ondersteuning: De UII+ heeft de mogelijkheid om een breed scala aan C64-cartridges te emuleren. Dit betekent dat gebruikers kunnen genieten van de functionaliteit van verschillende cartridges zonder fysieke exemplaren te hoeven hebben.
  4. Geavanceerde Configuratiemogelijkheden: Met de UII+ kunnen gebruikers verschillende configuraties aanpassen, waaronder geheugenconfiguraties en andere systeeminstellingen. Dit geeft ervaren gebruikers de flexibiliteit om hun C64-ervaring aan te passen aan hun behoeften.
  5. Verbeterde Grafische en Audiofuncties: De UII+ biedt verbeterde grafische modi en geluidsfuncties voor de Commodore 64. Dit stelt gebruikers in staat om de C64 te ervaren met verbeterde graphics en geluid, terwijl de retro-ervaring behouden blijft.
  6. Ingebouwde speaker: De ingebouwde speaker geeft een extra dimensie aan de 1541U+. Het apparaat geeft namelijk ook de old school geluiden weer van de originele 1541 Floppy Disk Drive.

Geschiedenis en Ontwikkeling

De 1541 Ultimate II+ is ontwikkeld door Gideon’s Logic Architectures (GLA), een bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwerpen van FPGA-gebaseerde oplossingen voor retrocomputers. De Ultimate II+ bouwt voort op de eerdere versie van de Ultimate II en voegt nieuwe functies en verbeteringen toe.

Toepassingen en Populariteit

De Ultimate II+ heeft snel aan populariteit gewonnen binnen de retrocomputing-gemeenschap vanwege zijn veelzijdigheid en uitgebreide functionaliteit. Het biedt gebruikers een manier om hun Commodore 64-ervaring te verrijken met moderne opslag- en laadopties, terwijl ze nog steeds kunnen genieten van de nostalgie van de originele hardware.

Blijvende Invloed

De Ultimate II+ is een voorbeeld van hoe hedendaagse technologie retrocomputing kan verrijken zonder afbreuk te doen aan de oorspronkelijke ervaring. Ontdek hoe dit bord een blijvende impact heeft gehad op de Commodore 64-gemeenschap en de mogelijkheden van deze klassieke homecomputer heeft vergroot.

Firmware

Met enige regelmaat wordt de firmware voor de Ultimate64 (U64) geupdate. Vanuit de C64 community is veel vraag naar nieuwe toepassingen en mogelijkheden. Daar wordt dan onderzoek naar gedaan en indien mogelijk zal er een nieuwe update worden uitgegeven. Het is verstandig om zowel de Ultimate II+ en de Ultimate64 up to date te houden. Zie hieronder de beschikbare updates.

Firmware for Ultimate Platforms

Firmware version 3.10j / Core 1.42 – Dated 2023-06-21

Click here to download
This release now also includes the Ultimate-II+L version of the firmware!
The release notes can be found here: Change Log
Installation and User Manual V3.10i/j

Firmware version 3.10a / Core 1.41 – Dated 2021-09-11

Click here to download
This release fixes some (new and existing) issues in the 3.10 release. If you are not on 3.10 yet, please read the manual before installing 3.10a, since the changes from 3.9 and earlier are significant.

Firmware version 3.10 / Core 1.41 – Dated: 2021-07-24

Click here to download
This release has again some significant changes and improvements over 1.37 / 3.9. Please read the manual before installing 3.10.
Installation and User Manual V3.10

Conclusie

De Ultimate II+ is een voorbeeld van hoe moderne technologie kan worden gebruikt om vintage computers te verrijken zonder afbreuk te doen aan de retro-ervaring. Het bord heeft een blijvende impact gehad op de Commodore 64-gemeenschap door de mogelijkheden van deze klassieke homecomputer uit te breiden en te verbeteren. Met deze 1541 Floppy Disk Drive Emulator ervaar je de uitgebreide functionaliteiten en geavanceerde mogelijkheden die het biedt. Ontdek zelf hoe je de moderne en vintage technologie kunt combineren.

Bron foto: Ultimate64.com

Lees meer over:

"Are you keeping up with the Commodore? Because the Commodore is keeping up with you."