Skip to main content

Commodore 64 Modellen

De Commodore 64 was een van de meest populaire homecomputers die ooit zijn uitgebracht, en er zijn verschillende modellen en varianten geproduceerd in de loop der jaren. Hier is een overzicht van enkele belangrijke Commodore 64-modellen, inclusief hun modelnaam, het jaar van uitgave en het land van oorsprong. Wil je ook andere Commodore-modellen zien, zoals bijvoorbeeld de Amiga 500, 600 en 1200, of de VIC-20, C16 en C128? Ga dan naar de website van het HomeComputerMuseum.

Koop Hier Commodore Artikelen

Commodore 64 USA

(C64) – USA (1982)

De originele Commodore 64 werd uitgebracht in augustus 1982 in de Verenigde Staten. Het was ontworpen en ontwikkeld door Commodore International, geleid door Jack Tramiel. De C64 was voorzien van een MOS Technology 6510 CPU, 64 kilobyte RAM en de iconische Sound Interface Device (SID) chip, die verantwoordelijk was voor het unieke geluid van de computer. Dit model werd het meest populaire en succesvolle model van de C64-reeks. De C64 was eigenlijk niet meer dan een dik toetsenbord met daarin een ferme printplaat met diverse chips en andere componenten erop. Het apparaat beschikt over diverse aansluitmogelijkheden voor o.a. beeld en geluid, cartridge, tape unit, joystick en nog een aantal aansluitingen. Het sprekende Commodore logo is bij vrijwel iedereen bekend en zeer kenmerkend.

Vandaag de dag zijn er zelfs nieuwe moderne PCB’s te koop die in de C64 behuizing passen. Een mooi voorbeeld daarvan is de Ultimate 64 Elite. Deze moderne hardware emulator printplaat beschikt over een aantal USB poorten, HDMI aansluiting, Stereo uitgang en zelfs WiFi.

Commodore 64 EU

(C64) – Europa (1982)

Hetzelfde model als hierboven beschreven, maar met een iets andere behuizing en toetsenbordindeling, werd uitgebracht in Europa en andere delen van de wereld. In Europa werd de C64 ook zeer populair en had een grote impact op de gaming- en homecomputermarkt.

Commodore 64C

(C64C) – Wereldwijd (1986)

In 1986 introduceerde Commodore de “C64C” -versie. Het was een herziene versie van het originele C64-model en had een kleinere, lichtgewicht behuizing met een nieuw modern uiterlijk. Technisch gezien waren er geen grote veranderingen ten opzichte van het oorspronkelijke model. De C64C werd wereldwijd uitgebracht en was een van de laatste productieversies van de C64-reeks.

Commodore 64G

(C64G) – Wereldwijd (1990)

De C64G was een vereenvoudigde versie van de C64C en werd uitgebracht in 1990. Het had een opnieuw ontworpen moederbord en had geen geluids- of video-uitgangen. In plaats daarvan werd het geleverd met een externe voeding en AV-kabel om rechtstreeks op de tv aan te sluiten. De C64G werd voornamelijk verkocht in bundels met cartridges die direct in de achterkant van het toetsenbord werden gestoken. In de wandelgangen werd er gesproken over dat dit model werd gemaakt van alle overige onderdelen van zijn voorgangers om zo de magazijnen helemaal leeg te krijgen. Of dat waar is… tja….?

Commodore 64GS

(C64GS) – Europa (1990)

De C64GS was een poging van Commodore om een gameconsole-variant van de C64 te maken. Het was een uitgeklede versie van de C64C, met een cartridge-sleuf aan de bovenkant van het apparaat en zonder toetsenbord. De C64GS werd geleverd met een gamepad-controller en werd voornamelijk in Europa uitgebracht, maar het was geen groot succes en werd al snel stopgezet.

Eigen Collectie

Zelf heb ik een aantal projecten lopen met verschillende modellen van de C64. Het zijn voornamelijk C64C-modellen in diverse kleuren behuizingen en toetsenborden. Bovendien is de hardware bij elk model verschillend. Ben je benieuwd?

C64 van Hout

Dit ontwerp is gemaakt van houten onderdelen en is precies op schaal van de C64C-case. Voor deze fraaie ‘case mod’ heb ik een aparte pagina gemaakt, aangezien het een vrij uitgebreid project is geweest. Ben je benieuwd?

Lees dan verder op C64 van Hout

Commodore Brixty Four

De Brixty Four is gemaakt van Lego-onderdelen en is precies op schaal van de C64 “Breadbin” case. Dit project is gemaakt door Christian Simpson, ook bekend op YouTube als Perifractic. Ik heb er een aparte pagina voor gemaakt waarin dit project uitgebreid wordt beschreven. Ben je benieuwd?

Lees hier alles over de Brixty Four Lego

THEC64

THEC64 is uitgebracht in twee verschillende versies, namelijk THEC64 Mini en THEC64 Maxi. Het zijn twee ‘Breadbin’-varianten met nieuwe hardwaretechnologie van deze tijd. Ben je benieuwd? Lees hier alles over de THEC64.

Lees hier alles over de THEC64

"Are you keeping up with the Commodore? Because the Commodore is keeping up with you."